Kto ma prawa do zdjęć?

• Autor wątku Autor wątku alutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alutek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa praw autorskich do zdjęć, które miałam wykonane jakiś czas temu. Obowiązywał mnie wtedy kontrakt w którym znajdował się taki punkt:

"Par 5.
W czasie trwania niniejszej umowy GRACZ zobowiązuje się do:

[...]

13. Gracz zobowiązuje się do nieodpłatnego wzięcia udziału w profesjonalnej sesji zdjęciowej zorganizowanej przez XXXXX(nazwa firmy) oraz wyraża zgodę na używanie zdjęć wykonanych podczas sesji do promocji oraz reklamy XXXXX(nazwa firmy) oraz oficjalnych sponsorów drużyny
"

Nigdzie w kontrakcie nie jest napisane, że zdjęcia przechodzą na własność firmy. Nie jest również poruszona kwestia tego do kogo należą zdjęcia po wygaśnięciu kontraktu. Podobno fotograf przekazał prawa autorskie tej firmie..Ja nic o tym nie wiedziałam.

Niedawno jedno z moich zdjęć zostało użyte do baneru promocyjnego, (wyraziłam na to zgodę). Po publicznej prezentacji baneru autorowi został postawiony zarzut, że narusza prawa autorskie, ponieważ to zdjęcie z moją osobą należy do firmy (ta z kontraktu).

Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda ta sprawa od strony prawnej? Nie podpisywałam żadnej zgody na to aby przekazać na własność moje zdjęcia tej firmie.

Pozdrawiam

Coś tu poplątane...
To Ty jesteś autorką tych zdjęć?

Ripper z tego co zrozumiałam alutek nie jest Autorką tych zdjęć lecz osobą fotografowaną .
Jeśli chodzi o pytnie alutka to na kontrakcie jest wyraźnie napisane

'' (...) oraz wyraża zgodę na używanie zdjęć wykonanych podczas sesji do promocji oraz reklamy XXXXX(nazwa firmy) oraz oficjalnych sponsorów drużyny"''

Czyli jednak podpisałaś , że zdjęcia należą do firmy fotograficznej, ale tylko do wygaśnięcia kontraktu . Chociaż czy mogłąbyś sprecyzować wyrażenie '' jedno z moich zdjęć '' ?? chodziło o zdjęcie robione przez tamtą firmę fotograficzną ?? Bo myślę , że zarzut został postawiano dlatego , ze autorem tego zdjęcia był ktoś inny a nie osoba która była autorem publicznego baneru..

Ja się trochę zgubiłem w tym opisie.
Też zrozumiałem, że zdjęcia wykonał fotograf, ale na końcu pisze o swoich zdjęciach, których nie przekazała firmie.
@alutek
Czy Ty w ogóle w jakimkolwiek momencie posiadałaś prawa autorskie do tych zdjęć?

Witam,

wszystkie prawa autorskie w momencie wykonywania sesji przynależały do fotografa. Jak napisała alutek:
Podobno fotograf przekazał prawa autorskie tej firmie.
- a więc, jeśli to prawda, oznaczałoby to, że majątkowe prawa autorskie po sesji przeszły z fotografa na firmę zlecającą sesje. Alutek nigdy więc nie była była nosicielem praw autorskich do zdjęć. Akapit:
...wyraża zgodę na używanie zdjęć wykonanych podczas sesji do promocji oraz reklamy XXXXX(nazwa firmy) oraz oficjalnych sponsorów drużyny
oznacza, wg mnie, wyrażenie zgody przez Alutek na rozpowszechnianie jej wizerunku na tych (i tylko tych) dwóch wymienionych sposobach wykorzystania zdjęć (polach eksploatacji).

Czyli sumując: autor baneru powinien w takim przypadku wystąpić o stosowne pozwolenie na wykorzystanie zdjęć od właściciela majątkowych praw autorskich do zdjęć - czyli firmy. Pani, dając swoją zgodę, zezwoliła de facto na publikację swojego wizerunku na tym banerze.

Jeśli więc jest to tak jak zrozumiałem i opisałem, to wygląda, że autor baneru ma faktycznie problem z naruszeniem praw autorskich do zdjęć.

Kiedy podpisywałam kontrakt padło pytanie: Czy prawa do tych zdjęć będę mieć ja. Odpowiedź brzmiała tak, ale jak jest napisane w kontrakcie wyrażasz zgodę na używanie zdjęć w celach promocyjnych.

Kontrakt już mnie nie obowiązuje czy to znaczy, że już nie mogę decydować gdzie one będą umieszczone?

Jeśli chodzi o baner to mój dobry znajomy chciał mi zrobić najzwyczajniej w świecie niespodziankę i umieścił moje zdjęcie na banerze (oczywiście nie mam nic przeciwko temu). Zobaczyła go osoba z firmy z którą miałam kontrakt i kazała baner zdjąć mówiąc że zostały naruszone prawa autorskie.

no i takie są właśnie skutki niejasno sformułowanych umów bądź jakichś ustaleń ustnych, można je sobie dość swobodnie interpretować. Czy ma Pani jakieś prawa do zdjęć? Jak dla mnie nie...

Ale nawet, gdyby przyjąć, że ma Pani jakieś prawa autorskie do tych zdjęć na zasadzie licencji (ale nie przeniesienia, bo takie przeniesienie praw autorskich z fotografa, jako twórcy, lub firmy - jako hipotetycznego posiadacza tych praw - na Panią musiałoby mieć formę pisemną), to i tak tylko na polach eksploatacji wskazanych w umowie "...do promocji oraz reklamy XXXXX(nazwa firmy) oraz oficjalnych sponsorów drużyny..." Zezwolenie więc przez Panią na użycie zdjęć przez autora baneru stworzonego w innym celu byłoby naruszeniem przez Panią licencji, autor banera zaś otrzymałby zezwolenie od osoby nieuprawnionej.
Ja pozostałbym więc na interpretacji zapisów umowy jako Pani zezwolenia na publikację jej wizerunku... Ale ostateczną weryfikacją znaczenia Pani umowy mógłby być jedynie proces sądowy...

Powrót