kto ma teraz spłacić pożyczke?

• Autor wątku Autor wątku dodi222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dodi222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
tato wzioł w banku pożyczke, zmarł a mnie teraz zastanawia czy bank ma prawo żądać tych pieniędzy od nas (jego dzieci)? i czy komornik może zabrać coś z naszego mieszkania które nie było własnością taty, był tylko najemcą.
bardzo prosze o szybką odpowiedź

Spadek obejmuje też długi.

A ile minęło od śmierci ojca?

Spadkobiercy mogą spadek przyjąć wprost (z całością zadłużenia), przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza (za długi odpowiadają wtedy tylko do wartości aktywów spadku) albo odrzucić (i aktywa i długi) w ciągu 6 miesięcy od dnia gdy spadkobierca dowiedział się o tytule powołania, czyli od kiedy dowiedzieliście się o śmierci ojca.

Po 6 miesiącach przyjmuje się z automatu, że przyjęliście spadek wprost. Jeżeli któryś ze spadkobierców przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza, po tych 6 miesiącach przyjmuje się, że wszyscy w ten sposób spadek przyjęli. Tak samo, jeżeli jeden ze spadkobierców nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, tj. np. jest niepełnoletni (co może mieć znaczenie w tej sprawie)

Jeśli jeszcze nie upłynęło te 6 miesięcy od śmierci ojca, każdy ze spadkobierców z osobna może złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku lub przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza w sądzie lub u notariusza. Podobnie zstępni (dzieci, wnuki) spadkobierców, żeby długi nie przeszły na nich.

Najem lokalu to odrębna sprawa. Na mocy art 691 w miejsce zmarłego najemcy wstępują osoby tam wymienione (w praktyce najbliższa rodzina). Jest to sukcesja oddzielna, nie na podstawie dziedziczenia, więc oświadczenia o przyjęciu/odrzuceniu spadku nie mają nic wspólnego z wstąpieniem w prawa najemcy.

tato zmarł w tym tygodniu, ale już wydzwaniają w sprawie jego długów i nie wiem co mam teraz robić...

jeśli dobrze zrozumiałem to komornik nie może zabrać nic z mieszkania tak?

Póki co, raczej nie ma się co martwić komornikiem, bo sam wierzyciel nie może pójść do komornika bez orzeczenia sądu. Tylko z tytułem egzekucyjnym i nadaną przez sąd klauzulą wykonalności komornik może działać. Po za tym artykuł 836 zd.1 k.p.c. stanowi, że do czasu przyjęcia spadku egzekucja na zaspokojenie długu spadkodawcy dopuszczalna jest tylko ze spadku... czyli nie z majątków żyjących spadkobierców.

Zresztą, na temat odpowiedzialności za długi spadkowe więcej znajdziecie tu:
http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem ... 1970.html#

Myślę, że teraz powinni się Państwo, każdy z osobna, zdecydować jak i czy w ogóle przyjąć spadek. Jeżeli aktywów specjalnie nie ma, a długi je przewyższają, należy spadek odrzucić w wyznaczonym terminie.

Byc moze pozyczka (kredyt) byl ubezpieczony w razie smierci kredytobiorcy. Prosze to sprawdzic w banku.

chciałabym sie dowiedziec odnośnie kredytów mój brat ma na siebie trzy kredyty w sobote popełnił samobójstwo niewiem co mamy teraz robić dzwonić do banków gdzie mam sie udać nadmieniam że brat był młodym człowiekiem i nie miał jeszcze żadnego spadku prosze o szybką odpowiedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót