Kto moze anulowac wyrok ?

• Autor wątku Autor wątku kprzemo24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kprzemo24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, mam pytanie, mianowicie kto może anulować wyrok i czy w ogóle jest taka możliwość ... Mam tutaj na myśli np. prezydenta, ministerstwo sprawiedliwości, czy mają taką władze ?

[cytat="kadi"]O jaki wyrok chodzi (w jakiej sprawie)?[/cytat]

Spowodowanie wypadku samochodowego, w wyniku czego jedna osoba doznala obrazen ręki. A wyrok to : przez rok zakaz prowadzenia pojazdów, rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata i 600 zł grzywny. Najbardziej chodzi mi o prawo jazdy, jest jakis sposob zeby je odzyskac ... ?

Czy czyn był popełniony w stanie nietrzeźwości?

[cytat="kadi"]Czy czyn był popełniony w stanie nietrzeźwości?[/cytat]

Oczywiście że nie. Badanie alkomatem wykazało 0.00

W takim razie możesz ubiegać się w Sądzie o uznanie zakazu prowadzenia pojazdów za wykonany po upływie połowy okresu zakazu.

Prezeydent dysponuje z kolei prawem łaski w ramach którego może nawet całkowicie darować Ci wyrok a nawet od razu zatrzeć skazanie.

Moge się ubiegać, ale chyba tylko wtedy gdy zakaz obowiązywał minimalnie rok... Tak coś słyszałem. Juz minęło 3 miesiące, więc tylko by mi zostało jeszcze 3. Takie coś by mnie urządzało ...

Jest sens pisać jakieś pismo do prezydenta, czy raczej dać sobie z tym spokój ?

[cytat="kprzemo24"]Moge się ubiegać, ale chyba tylko wtedy gdy zakaz obowiązywał minimalnie rok..[/cytat]

Tak masz rację. Pierwotnie o tym istotnym elemencie zapomniałem (tak to jest jak się nie zagląda do kodeksu).

[cytat:x5bmtlne]Jest sens pisać jakieś pismo do prezydenta, czy raczej dać sobie z tym spokój ?[/cytat:x5bmtlne]

Jeśli chodzić ma tylko o zakaz to niewykluczone że przy tempie pracy preferowanym przez obecnego Prezydenta nie doczekasz się jego decyzji przed upływem terminu zakazu. Ale próbować możesz.

Ok, dzieki za odpowiedz. Bede próbował

Pozdrawiam

Powrót