E
Ewa790
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Jestem pracownikiem administracyjnym w jednej z Katedr Uniwersytetu. Od wielu lat za sporządzanie pensum dla pracowników dydaktycznych była odpowiedzialna osoba, która jest na etacie dydaktycznym i która zostało do tego przeszkolona. Za kilka miesięcy ta osoba wybiera się na emeryturę i nie ma kto po niej przejąć tych obowiązków. Tzn jest 7 pracowników na etatach dydaktycznych ale NIKT nie chce podjąć się tego zadania wykręcając się brakiem czasu. W związku z powyższym kierownik katedry - te obowiązki przerzuca na mnie. Nie byłam w tym zakresie przeszkolona i nie znam przepisów, o które się ona opiera ponieważ do moich obowiązków zaliczały się typowe prace administracyjne (zamówienia, rozliczenia faktur, ewidencja miesięczna pracowników, listy obecności, obsługa wszelkich urządzeń biurowych, protokoły, pisma służbowe itd), nigdy prace związane z dydaktyką. Dodam, że na prowadzenie pensum jest przewidziane 10 godzin dydaktycznych, których jako pracownik niedydaktyczny nie mogę sobie przypisać a co za tym idzie nie zostanie mi za to zapłacone. Czy kierownik jako bezpośredni przełożony może mi nakazać wykonanie tej pracy pomimo, że nie jest wpisana w zakres moich obowiązków a i charakter jest nieco inny od zajmowanego stanowiska? Czy w związku z tym powinnam wystąpić z prośbą o pisemne wydanie takiego polecenia i czy powinnam prosić o skierowanie na szkolenie z zakresu nowo narzuconego mi obowiązku?