Kto może wejść do mieszkania,gdy nie było sprawy w Sądzie?

• Autor wątku Autor wątku Sunwater
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sunwater

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Kilkanaście dni temu matka mojej żony zmarła. Okazało się, że zostawiła spisany odręcznie testament, w którym do spadku powołała swoją chrześnicę, a jedyną córkę wydziedziczyła. Był to dla wszystkich szok. Teściowa mieszkała sama w mieszkaniu, które jej wykupiliśmy. Chrześnica zabrała klucze od mieszkania i nie pozwala nam tam wejść. Nie było jeszcze sprawy o nabycie spadku. Czy ma do tego prawo, jeśli moja żona jest jedynym ustawowym spadkobiercą, a to jej rodzinny dom? Jest obawa, że chrześnica może zniszczyć dowody, wynieść rzeczy z mieszkania. Co robić?

Sunwater napisał:
Kto może wejść do mieszkania,gdy nie było sprawy w Sądzie?
Do mieszkania może wejść ten kto ma klucze. Posiadanie podlega ochronie.
Art. 342. Nie wolno naruszać samowolnie posiadania, chociażby posiadacz był w złej wierze.

Sunwater napisał:
Czy ma do tego prawo, jeśli moja żona jest jedynym ustawowym spadkobiercą, a to jej rodzinny dom?
Czy Twoja żona podważa ważność testamentu czy zasadność wydziedziczenia?
Nieważności testamentu może dowodzić w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku.
Bezzasadności wydziedziczenia może dowodzić w procesie o zachowek.

Sunwater napisał:
Jest obawa, że chrześnica może zniszczyć dowody, wynieść rzeczy z mieszkania. Co robić?
Złożyć do sądu wniosek o zabezpieczenie spadku. Wystarczy uprawdopodobnić że:
-wnioskodawczyni jest spadkobiercą ustawowym (na podstawie odpisu skróconego aktu małżeństwa i odpisu skróconego aktu zgonu matki).
-grozi naruszenie rzeczy lub praw majątkowych, które w chwili otwarcia spadku były we władaniu lub należały do spadkodawcy, zwłaszcza przez usunięcie, uszkodzenie, zniszczenie lub nieusprawiedliwione rozporządzenie.

Sąd stosuje taki środek zabezpieczenia, jaki stosownie do okoliczności uzna za odpowiedni. Jeżeli nie jest możliwe określenie środka zabezpieczenia w postanowieniu o zabezpieczeniu spadku, wybór środka zabezpieczenia należy do komornika.

Art. 633 - 636^1 kodeksu postępowania cywilnego

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc i odpowiedź.

Powrót