Kto odpowiada za szkody w wynajmowanym mieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku Niemadry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

Niemadry

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Wynajmowałem od 2009 roku mieszkanie, najpierw mieszkał tam Pan A z którym podpisałem umowę na czas nieokreślony, później wprowadził się do mieszkania pan B, kolega Pana A i mieszkał i płacił czynsz regularnie. Ostatnio dostałem wypowiedzenie umowy najmu od Pana B i po oddaniu mieszkania okazało się, ze są bardzo duze zniszczenia. W umowie z Panem A było napisane, ze nie moze on nikomu mieszkania podnajmować i zmiany umowy bez formy pisemnej as nieważne. Mimo to wiedziałem, ze mieszka tam Pan B a nie Pan A. Wpływy na konto były od Pana B bezpośrednio.
Moje pytanie jest takie:
1. Czy umowa najmu została skutecznie wypowiedziana? Moim zdaniem nie, bo wypowiedział mi ja Pan B a z nim nie miałem żadnej umowy,
2. Czy za zniszczenia mieszkania odpowiada Pan A czy Pan B. Jesli jest to Pan B to jak można od niego wyegzekwować oplaty za renowacje mieszkania? Przecież nie miałem z nim żadnej umowy.

Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki i pomoc

Pozdrawiam serdecznie

Masło maślane...

Skoro wiedziałeś, że pan B wprowadził się do lokalu, a nie wyraziłeś na to zgody na piśmie, to czemu w odpowiednim czasie nie reagowałeś?

Czy pan A wyprowadził się, jak wprowadził się pan B?

Czy wypowiedział umowę?

Czy sporządzono protokół stanu lokalu w chwili rozpoczęcia wynajmu?

No trochę może pogmatwane ale nie aż tak bardzo. Tak wiec Pan B jest kolega Pana A. Przy podpisywaniu umowy przez Pana A w 2009 roku oczywiście był sporządzony protokół zdawczo odbiorczy i wszystko mam w oryginale. W momencie wyprowadzania się Pana A z mieszkania, stwierdził on, ze nie trzeba żadnej nowej umowy, bo Pan B to jest jego dobry kolega i może mieszkać bez umowy mimo, ze w umowie jest zapis, ze nie można mieszkania udostępniać osoba trzecim. Pan A oczywiście swojej umowy nie wypowiedział i nadal jest ona ważna. Jak z nim rozmawiałem, to nie ma on nawet original swojej umowy, czy ja muszę mu udostępniać swoja kopie?

najlepsze jest to, ze Pan A mieszka teraz w swoim mieszkaniu i Pan B się do niego wprowadza, maja oni wiec kontakt ze sobą.

Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Pan A przecież nigdy nie wypowiedział swojej umowy i nadal jest ona ważna, gdyż była podpisana na czas nieokreślony. Do tego w umowie jest zapis, ze każde aneksy do niej i jej zmiany wymagają formy pisemnej.

Dziękuję za odpowiedz,
pozdrawiam serdecznie

Niemadry napisał:
W momencie wyprowadzania się Pana A z mieszkania, stwierdził on, ze nie trzeba żadnej nowej umowy, bo Pan B to jest jego dobry kolega i może mieszkać bez umowy mimo, ze w umowie jest zapis, ze nie można mieszkania udostępniać osoba trzecim.

Ponieważ mam wrażenie, że robisz sobie żarty, to temat zamykam.
Przy kolejnej próbie uaktywnienia tematu, będzie BAN.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót