Kto pierwszy do pieniędzy dłużnika ? Wierzyciel czy Fundusz Alimentacyjny ?

• Autor wątku Autor wątku gosiaczekdawidek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiaczekdawidek

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam Państwa

Samotnie wychowuję syna, na którego pobieram alimenty z FA w kwocie 500 zł.(zasądzone 620 zł) Mój były mąż pracuje i komornik ściąga z niego tą kwotę i wpłaca do FA.

Od stycznia 2017 wzrośnie najniższa krajowa do ok. 1459 czyli przekroczymy z dzieckiem na dwie osoby kryterium dochodowe 725 złotych o ok. 9 złotych i alimentów z Funduszu syn nie otrzyma.

I moje pytanie jest takie - czy wtedy (przekroczenie progu z FA) komornik te 500 złotych da synowi (czyli mi do rąk jako przedstawicielowi ustawowemu) czy nadal będzie spłacać zaległości mojego byłego męża do Funduszu?

( były mąż pracuje od roku, przez ostatnich 5 lat przed tym okresem nie deklarował dochodów i ma dług wobec Funduszu)

Kto wtedy jest pierwszy do zaspokojenia potrzeb ? Wierzyciel (dziecko) czy długi wobec FA ?

Ostatnia edycja:
Art 28. Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów ma zapisaną kolejność.

W skrócie najpierw zaspokajana jest rata bieżąca na dziecko, potem zaległość na rzecz FA, a na koniec zaległość na rzecz dziecka. Czyli innymi słowy, jeżeli alimenty jeszcze obowiązują i co miesiąc są naliczane, to syn dostanie najpierw do wysokości miesięcznej raty.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Powrót