Kto płaci podatek za transakcję na Allegro?

• Autor wątku Autor wątku Sebo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebo

Stały bywalec
Odpowiedzi
571
Witam,
Załącznik nr 2 regulaminu allegro w pkt. 19 mówi, że "[...] Ceny Towarów [...] muszą być cenami podanymi w PLN w wysokości brutto.".
Czy oznacza to również, że sprzedający zgodnie z tym regulaminem jest zobowiązany do opłacenia podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC-3).
Czy wystarczy, że w umowie kupna-sprzedaży pojazdu zawrzemy klauzulę, że jej integralną częścią jest regulamin serwisu allegro obowiązujący w chwili zawarcia umowy, i że strony akceptują jego postanowienia.

W tym przypadku brutto oznacz: "z vatem".

PCC płaci kupujący.

formalność :
Przepis prawny:
cena - wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest
obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia
się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie
odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu
podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym,

Czyli z tego wynika, że kwota wyświetlona na stronie z aukcją (cenna) powinna zawierać podatek.
A możecie podać podstawę prawną?

ja osobiscie kupowalem towar powyzej 1 tys zl. osoba fizyczna osobie fizycznej, i to ja musialem sam zaplacic podatek w us.

fajny napisał:
ja osobiscie kupowalem towar powyzej 1 tys zl. osoba fizyczna osobie fizycznej, i to ja musialem sam zaplacic podatek w us.
Oczywiście, jesli w tresci umowy kupna-sprzedaży jest wskazane, że PCC płaci kupujący to nie mam wątpliwości. Ja pytałem jednak czy na podstawie regulaminu allegro w powiązaniu z innymi ogólnie panującymi przepisami da się jednoznacznie wskazać, czy w cenie prezentowanej w serwisie alegro jest zawarty ten podatek.
W regulaminie (a dokładniej przytoczonym załączniku) znalazłem jedynie zapis, że prezentowana cena musi być wyrażona w PLN brutto. Teraz należałoby wskazać obowiązującą w tym wypadku definicję ceny i ceny brutto.
No chyba, że macie inny pomysł na jednoznaczne wyjaśnienie.

Interesuje mnie również, czy jeśli w umowie (pomiędzy osobami fizycznymi) zawrę sformułowanie, że 'strony ustalają cenę przedmiotu umowy w wysokości xxxPLN według definicji zawartej w Ustawie z dnia 5 lipca 2001r. o cenach (Dz.U. 2001 nr 97 poz. 1050) Art. 3.1.1)' to definicja ta będzie obowiązywała w umowie mimo, że Art. 1.2.1) wyklucza stosowanie tej ustawy do transakcji pomiędzy wyłącznie osobami fizycznymi.
...w efekcie nie wprost zapisałbym, że sprzedający otrzymuje kwotę pomniejszoną o podatek.

Sebo:
Mylisz podatek od towarów i usług (VAT) od podatku od czynności cywilno-prawnych (PCC).

Brutto stosuje się do VAT.
Kupując od osoby fizycznej to nie dotyczy (brutto = netto).

OK czyli mam rozumieć, ze nie istnieje prawnie obowiązująca definicja ceny w przypadku transakcji pomiędzy osobami fizycznymi?

Powrót