Kto pokrywa koszty transportu odesłania reklamowanego towaru ?

• Autor wątku Autor wątku altafox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
altafox

altafox

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 305
Witam, w związku z tym iż art. 8 ust. 2. ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej o brzmieniu : "Nieodpłatność naprawy i wymiany
w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu
kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów
demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego
zamontowania i uruchomienia." został uchylony, to jakie w tym momencie przepisy konsumenckie mają zastosowanie, aby zażądać od przedsiębiorcy wyżej wymienionego roszczenia o zwrot kosztów przesyłki? Przeczytałem nową ustawe o prawach konsumenta i nie zauważyłem takiego artykułu. Zauważyłem jedynie przepisy KC nawiązujące do pokrycia kosztów transportu rzeczy reklamowanej.

Moje pytanie to : Kto pokrywa koszty transportu odesłania reklamowanego towaru ? Prosze podać podstawę prawną.

Z góry dziękuje za odpowiedź ?

Czy art. 561[3] k.c może być bezpośrednią podstawą prawną, do roszczenia o zwrot kosztów za przesyłkę reklamowanego towaru, którego sprzedawca nie chce naprawiać/wymieniać, lecz chce dokonać zwrotu ceny za sam towar (czyli przyjąć reklamację, oddając pieniądze jedynie za towar nie uwzględniając roszczenia o zwrot kosztów odesłania towaru do sprzedawcy?

Proszę o odpowiedź na powyższe pytanie. Z góry dziękuję !

Witam mam pytanie odnoście kosztów transportu. Nasza firma zajmuje się sprzedażą łóżek przez internet. Sprzedaliśmy we wrześniu łóżko pewnej Pani i okazało się, że z winy źle wysuszonego drewna (drewno to kupiliśmy od tartaku który suszy drewno) z pod białej farby wychodzi żywica i powstają żółte plamy oraz że jest jakaś deska pęknięta (to akurat mogło się stać z powodów złego korzystania. Oczywiście zaproponowałem Pani, że wymienimy te elementy na własny koszt. Ale Pani stwierdziła, że Ona nie chce tego łóżka i że mamy je zabrać. I tu moje pytanie czy ma prawo oddania towaru po tak długim czasie ok 5 miesięcy pomimo że chcemy wymienić wadliwe elementy. I druga sprawa jeśli byśmy już zabierali to łóżko to kto ponosi koszty przesyłki od Pani do nas i czy zwrot pieniędzy należy się za samo łóżko czy za transport do Pani też? Z góry dziękuje za odpowiedź

Powrót