altafox
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 305
Witam, w związku z tym iż art. 8 ust. 2. ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej o brzmieniu : "Nieodpłatność naprawy i wymiany
w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu
kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów
demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego
zamontowania i uruchomienia." został uchylony, to jakie w tym momencie przepisy konsumenckie mają zastosowanie, aby zażądać od przedsiębiorcy wyżej wymienionego roszczenia o zwrot kosztów przesyłki? Przeczytałem nową ustawe o prawach konsumenta i nie zauważyłem takiego artykułu. Zauważyłem jedynie przepisy KC nawiązujące do pokrycia kosztów transportu rzeczy reklamowanej.
Moje pytanie to : Kto pokrywa koszty transportu odesłania reklamowanego towaru ? Prosze podać podstawę prawną.
Z góry dziękuje za odpowiedź ?
w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu
kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów
demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego
zamontowania i uruchomienia." został uchylony, to jakie w tym momencie przepisy konsumenckie mają zastosowanie, aby zażądać od przedsiębiorcy wyżej wymienionego roszczenia o zwrot kosztów przesyłki? Przeczytałem nową ustawe o prawach konsumenta i nie zauważyłem takiego artykułu. Zauważyłem jedynie przepisy KC nawiązujące do pokrycia kosztów transportu rzeczy reklamowanej.
Moje pytanie to : Kto pokrywa koszty transportu odesłania reklamowanego towaru ? Prosze podać podstawę prawną.
Z góry dziękuje za odpowiedź ?