Kto ponosi odpowiedzialność ?

• Autor wątku Autor wątku Freski Pani
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Freski Pani

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,mam problem z właścicielem budynku oraz elektrownią. Cztery miesiące temu kupiłam mieszkanie w prywatnej kamienicy i założyłam nowy licznik za energie elektryczną i tu zaczyna się problem. Liczniki te są zamknięte na cztery spusty przez właścicielkę i ani ja ani elektrownia nie może się do nich dostać jedni zwalają na drugich a mnie od 4 miesięcy nie przyszedł rachunek za prąd. Kto ponosi za to odpowiedzialność i czy w prywatnych kamienicach lokator nie musi mieć wglądu do swojego licznika za energie elektryczną?

Ja mam podpisaną umowę z elektrownią jako najemca lokalu. ale liczniki są zamknięte w szafie w piwnicy w oficynie przez właścicielkę kamienicy i tylko administracja oraz monter z elektrowni mają klucze. Po za nimi nikt podobno nie ma prawa tam zaglądać. Dzisiaj usłyszałam w administracji że jak chce sobie sprawdzić stan licznika to monter z elektrowni ma przyjechać otworzyć mi tą szafe i że ta usługa kosztuje około 100zł :/

No to elektrownia ma do nich dostęp, czy nie ma?

dokładnie to kupiłam mieszkanie za odstępne i jest to prywatna kamienica,elektrownia ma tylko jedne klucze do szafy z licznikami i ma je tylko monter a nie inkasenci tak mi powiedzieli w elektrowni. A właścicielka kamienicy zamknęła liczniki w szafie mówiąc że zabezpiecza je przed wandalami i tego typu rzeczami. Według umowy powinnam dostawać rachunki co miesiąc ale nie dostałam ani razu przez 4 miesiace rachunku bo podobno inkasenci nie mieli kluczy a mnie włąścicielka nie chciała udostępnić licznika żebym mogła sobie spisać sama ile zużyłam energii.

Chciałabym, aby mnie tak elektrownia kredytowała ;)

fajna sprawa :) tylko że ja mam w domu wszystko na prąd tj. ogrzewanie,kuchenkę,bojler itp. więc jak już mi wystawią w końcu ten rachunek to będzie 4 razy większy niż być powinien co miesiąc. :/ i nie mogę pojąć dlaczego nie mam prawa zajrzeć raz w miesiącu chociaż do licznika żeby ogarnąć zużycie energii....

Nad zużyciem prądu należy mieć kontrolę. Chociażby dlatego aby nikt się nie podłączył na dziko.
Do bezpieczników też nie masz dostępu?
Dobrym pomysłem jest założenie swojego własnego licznika w mieszkaniu. To wydatek rzędu 150 zł a pozwoli na kontrolę zużycia.

Freski Pani napisał:
... elektrownia ma tylko jedne klucze do szafy z licznikami i ma je tylko monter a nie inkasenci tak mi powiedzieli w elektrowni. ...
Zatem to już problem wewnętrzny Dostawcy.

właściciel kamienicy nie pozwoli mi przenieść licznika do mieszkania,bezpieczniki mam obok mieszkania przy drzwiach wejściowych, a w piwnicy w drzwiach od szafy z licznikami nie ma nawet okienek żeby móc sobie zobaczyć jak nam idzie zużycie prądu :/.

Freski Pani napisał:
właściciel kamienicy nie pozwoli mi przenieść licznika do mieszkania, ...
Tutaj właściciel ma nie wiele do gadania, o miejscu instalacji układu pomiarowego mówią warunki techniczne przyłączenia.

zatem to że oni mi mówią że nie mam prawa zaglądać do tej szafy to jest nie prawda i mogę śmiało kłócić się o swoje :) a już tym bardziej nie powinnam nikomu płacić za to że mi otworzy te przeklęte drzwi.... ech co za ludzie

Ja jestem najemcą lokalu za odstępne z meldunkiem i podpisałam umowę z elektrownią to wszystko... Elektrownia jest właścicielem licznika a właściciel kamienicy jest właścicielem wszystkiego :) i musi wszystko zamykać żeby to chronić.

Nie miałem na myśli przeniesienia licznika. Proponowałem montaż dodatkowego, twojego prywatnego licznika tylko dla twoich kontrolnych celów.

W dzisiejszych czasach przedsiębiorstwa energetyczne proponują swoim klientom różne formy rozliczania się. Np. na doładowanie. Np. po podaniu przez ciebie stanu licznika - to ty go odczytujesz i np e-mailem im je przekazujesz. Oczywiście, że wtedy musisz mieć dostęp do licznika.

Na stronie internetowej sprawdź jakie formy rozliczenia twoje przedsiębiorstwo dopuszcza. I spróbuj podpisać z nimi umowę na inny sposób rozliczenia.

Zainteresuj się rozliczeniami rzeczywistymi rozliczanymi co miesiąc.
Dadzą ci konto EBOK i hasło i internetowo będą przysyłać faktury.

Dziękuje,bardzo pomocna rada,dowiem się w elektrowni jeszcze czy mam możliwość z tym dodatkowym licznikiem bo zależy mi na rozliczaniu miesięcznym, tak tez mam w umowie której jak do tej pory nie dotrzymali.

Powrót