kto powinien , że dług został spłacony ?

• Autor wątku Autor wątku Aniakep
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aniakep

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
dawno temu zapomniałam dopłacić drobnej kwoty do faktury jednemu z operatorów komórkowych .Dług przejęła firma Ultimo o czym kompletnie nie wiedziałam . Zadne pisma od nich do mnie nie docierały / nie zmieniałam adresu / . Odezwała się do mnie natomiast niedawno firma Kruk , która jako pełnomocnik / przesłali mi dokument pełnomocnictwa / Ultimo zażądała spłaty długu. Zapłaciłam bo kwota wraz z odsetkami była niewielka . Kilka miesięcy później chciałam zawrzeć z tą firmą telekomunikacyjną umowę . Odmówiono mi twierdząc , że mam niespłacony dług , który spłaciłam . Kto zatem winien powiadomić operatora telekomunikacyjnego o spłacie długu ? Kruk , Ultimo czy ja mam udowadniać , że zapłaciłam ??? Dodam , że w żadnym zawiadomieniu z Firmy Kruk nie było podane jakiej faktury dotyczy dług tylko oczywiście powoływano się na numer sprawy nadany przez Ultimo . Moja korespondencja z Ultimo pozostała bez odpowiedzi , Kruk natomiast odpowiedział mi , że on posiada tylko numer sprawy nadany przez Ultimo - w co nie wierze . Gdyby mi się kwota główna zaległości nie zgadzała a prowadzę od lat swoją buchalterie - to bym w ogóle nie zapłaciła . Co zrobić w takiej sytuacji ???

Ostatnia edycja:
mpn103 napisał:
Zgłosić się do innego operatora :)

podobno dobry żart tynfa wart :D ale nie zapłacę tynfa - bo pytanie jest poważne i oczekuję poważnej porady

Należałoby zgłosić się do Firmy, gdzie - jak Pani twierdzi - spłaciła Pani zadłużenie, i poprosić o wystawienie takiego dokumentu.
Dłużnik ma obowiązek udowodnić, że już nim nie jest. Nikt inny.

Powrót