Kto składa wniosek o wyrejestrowanie z Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku libella
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

libella

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Tak się składa, że miałam małą scysję z Doradcą Zawodowym w Urzędzie Pracy (GUP Kraków) dotyczącą odmowy uczestnictwa w kursie aktywnego poszukiwania pracy. Kobieta stwierdziła, że ona mnie nie skreśli bo "jest od motywowania, a nie skreślania", ale odnotowała na karcie moje "złe nastawienie".

Pytanie jest następujące, czy w tej sytuacji odmówiłam (formalnie) skierowania na kurs?

I kto wnioskuje o pozbawienie statusu bezrobotnego (który jak wynika z przepisów "odbiera" starosta)?

nie rozumiem czemu zrezygnowałaś z kursu? za który być dostawała miesięcznie ponad 800zł.?
nie ma prawa cię skreślać na twoje miejsce znajdzie się ktoś inny, jeśli jesteś zarejestrowana , nie przegap terminu podpisu. i szukaj pracy na własną rękę . Gdy odmówisz 3 razy przyjęcia zaproponowanej ci pracy wtedy mogą cie zawiesić na 4 m. bez prawa do ubezpieczenia , chyba nie warto.

800 zł? U nas jest 20% zasiłku za kurs poniżej 150h, a ten ma 80h czyli około 150 złotych, poza tym nie chodzi mi o pieniądze. Odmowa kursu, stażu itp jest traktowana jak odmowa propozycji pracy niestety. Co do tych propozycji to u nas króluje Call Center (pod różnymi nazwami). Ciekawa byłam, czy ktoś wie jak to wygląda od strony formalnej, to skreślenie, kto skreśla i czy decyzja przychodzi pocztą itd.

Powrót