kto ubezpiecza przy transferze zasiłku

• Autor wątku Autor wątku xteemer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xteemer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
kolejne pytanie z serii o transferze zasiłku dla bezrobotnych z Irlandii.
Kto ponosi koszty ubezpieczenia zdrowotnego w takim wypadku - Polska czy Irlandia?
Pani w urzędzie pracy powiedziala mi, ze nie moze mi podbic ksiazeczki ubezpieczeniowej bo jestem ubezpieczona za granica.
Czy to jest prawidłowa informacja?
Dzieki

Oczywiscie,ze tak. Prawo do zasilku nabyles w Irlandii Polska wyplaca Ci to co z Irlandii im przysla. Ubezpieczeniu podlegach w IR.

Skontaktowalama sie z NFZ, razem z zasiłkiem przetransferowano też moje siwadczenia zdrowotne i PUP ma obowiązek potwierdzić, że jestem ubezpieczona.
I tak czuje, ze bedzie z tego cyrk, a narazie rachunek na 1000zl za szpital czeka.

a......dlaczego nie wyrobilas sobie karty EHIC ? Na podstawie tej karty mozesz korzystac ze szpitala w naglych przypadkach.

Razem z drukiem E119 karta powinna być wyrobiona automatycznie i wyslana z innymi dokumentami, ale tak sie nie stalo. Pani ze szpitala dzwoniła dziś w mojej obecności do najrózniejszych miejsc i generalnie wychodzi na to, ze Irlandia nagminnie nie wydaje tego i trzeba potem dzwonić prosić o jakieś certyfikaty...., ale czas płynie, a termin faktury to 14 dni....

Powrót