kto wie??kto odpowie?? pełnomocnik a KRS

• Autor wątku Autor wątku SPARTAKUS777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SPARTAKUS777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
ZOSTAŁEM,PEŁNOMOCNIKIEM FIRMY TJ.sp. z. o.o pełnomocnictwo wystawiono na blankiecie firmowym z jego logo oraz wszystkimi pieczątkami. na pierwszy rzut oka wydaje się wszystko w porządku i chyba tak jest, jednak sam prezes firmy ma wątpliwości czy czasami pełnomocnik nie powinien być wpisany do krs-u? co to w zasadzie zmienia?? czy wpisanie do krs-u, daje inne ,szersze uprawnienia? jesli tak to jakie? pytanie --czy wogóle powinien byc wpisany? prosze wszystkich o jak najszersze wypowiedzi.pozostanę wdzięczny za porady.

Z tego co mi wiadomo pełnomocnik nie musi być wpisywany do KRS. Pełnomocnikiem może być dowolna osoba upoważniona na piśmie przez zarząd spółki zgodnie z wpisem w KRS dotyczącym sposoby reprezentowania spółki.

dziękuje za odpowiedz , ale w jaki sposób rozwiać to pytanie ponad wszelką wątpliwosc??

Przeglądam krs-firmy i w jedynym mozliwym miejscu jakie mnie sie wydaje w rubryce-nazwa-organu do,reprezentowania podmiotu stoi->zarząd.a w miejscu -sposób reprezentowania podmiotu stoi> kazdy samodzielnie, wiec niema miejsca rubryki na miejsce dla pełnomocnika firmy,kto w swietle tego jest lub reprezentuje firmę??

Jeżeli w sposobie reprezentowania podmiotu w KRS pisze, że każdy członek zarządu spółki może samodzielnie reprezentować spółkę to w świetle prawa oznacza to, że każdy członek zarządu może upoważnić pisemnie dowolną osobę do reprezentowania spółki, może to być pełnomocnictwo lub upoważnienie pisemne bez dokonywania wpisu takiej osoby do KRS, wystarczy pisemne upoważnienie albo pełnomocnictwo wystawione dla danej osoby przez zarząd lub członka zarządu uprawnionego do samodzielnego reprezentowania spółki.

Dzieki serdeczne,pawko223 masz u mnie dobre piwo!!!

Pełnomocnik działa na podstawie pełnomocnictwa i w jego granicach.Do KRSu wpisywać go nie trzeba.
Do KRSu wpisuje się natomiast prokurentów. Prokura to szczególny rodzaj pełnomocnictwa (w kodeksie spółek handlowych opisana).

Powrót