Kto wierzycielem?

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mala mi78

mala mi78

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 928
Matka małoletniego dziecka złożyła do komornika o prowadzenie egzekucji na rzecz zaległych alimentów. Alimenty zostały spłacone i są płacone bieżące już kilka lat. Teraz dogadali się,że zniesie egzekucję komorniczą gdyż pomimo,że zakład pracy wpłaca na czas alimenty są ze znacznym opóźnieniem bo komornik wpłaca ostatniego dnia, po czym poczta trochę przetrzymuje i matka otrzymuje je po czasie. Ale nie o tym. Chcą znieść tylko teraz dziecko uzyskało pełnoletność ale dowiedzieli się,że jeśli matka składała do komornika to Ona nadal jest wierzycielem i dziecko nie może (mimo iż ma 18 lat) umorzyć - znieść egzekucji. Kto zatem może to zrobić matka czy pełnoletnie dziecko? Jakie pismo wysłać do komornika?

Dziecko moze zlozyc wniosek. Matka nie jest juz przedstwicielem dziecka. To dziecko zawsze bylo i jeet wierzycielem i z nim nalezy uzgadniac wszystkie watpliwosci.

Dziękuję za odp. W sadzie o dziwo Sędzia powiedziała ze skoro matka zaczęła to matka musi wycofać. Ja jednak myślałam że jest tak jak piszesz, nie mniej jednak wprowadzono matkę dziecka w błąd i pewnie dłużej ta procedura umorzenia potrwa.

Wierzycielem jest dziecko. Matka będąc w roli przedstawiciela ustawowego wcześniej przestała nim już być (to działa jak cofnięcie pełnomocnictwa adwokatowi).
Niech dziecko złoży NA PIŚMIE wniosek o umorzenie.

Dziękuję za info.

Alimenty płacone do 10 każdego miesiąca. Tak więc z wypłaty w listopadzie (do 27 kazdego miesiaca)były już potrącone na grudzień ( do 10 każdego miesiaca). Teraz w grudniu wynagrodzenia wypłacono juz dziś tj. 21.12. Od stycznia mają być większe. Czyli z wypłaty nie potrącona pełnej kwoty bo nie ma wyroku ani komornik ani zakład pracy zobowiazanego. Co w tej sytuacji robic? Wpłacić komornikowi brakujące kwotę czy czekać aż wierzyciel umorzyła i doslac wierzycielowi?

Powrót