Która z podanych informacji jest prawdziwa?

• Autor wątku Autor wątku wrekin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrekin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
PIT.pl: Szczegóły odpowiedzi e-Porady.PIT.pl

czy

Płacić, nie płacić? E-aukcje a podatki - Magazyny Internetowe

Z pierwszego linku:

"Podatek dochodowy nie wystąpi, jeżeli sprzedaż dotyczyła płyt nie rozpakowanych. Jeżeli zostały one rozpakowane, to wchodzi w grę cesja praw i opodatkowanie podatkiem dochodowym wystąpi niezależnie od 6-miesięcznego okresu posiadania przedmiotów."

"Chodzi o to, że do momentu rozpakowania opakowania nie dochodzi do zawarcia umowy licencyjnej i przedmiot traktujemy jako rzecz. Po rozpakowaniu mamy jedynie odpłatne przeniesienie praw wynikających z zawartej wcześniej umowy licencyjnej."

z drugiego linka:

"Kowalski sprzedaje na Allegro oryginalnie zapakowane, nieużywane płyty z systemem Windows XP Home Edition, które kupił ponad pół roku temu w hurtowni. Wedle przepisów sprzedaje prawa do użytkowania programu, dlatego też będzie musiał opłacić podatek od dochodu i od czynności cywilnoprawnych. W tym przypadku nie występują zwolnienia związane z przetrzymywaniem przedmiotu aukcji powyżej 6 miesięcy."

To czy nowe gry nieotwierane sprzedaję się jako rzecz czy nieważne czy otwarta czy nie sprzedaję się je ja prawo do użytkowania towaru?

pozdr.
greg

ja też sprzedaję na allegro, w świetle przepisów, jeżeli coś nabywam w celu sprzedaży(okres krótszy niż pół roku), to od dochodu odliczam 19 %, jeżeli natomiast coś sobie kupię, nie spodoba mi się muszę przeczekać te 6 miesięcy żeby odsprzedać, ponieważ w przeciwnym razie wedle skarbówki będzie to nabycie w celu sprzedaży. Nie mam pojęcia jak się to ma do płyt, ale ponieważ są rózne laminacje(pakowanie w folię zgrzewarką), skarbówka łatwo to podważy mówiąc, że przedmiot został zużytkowany i zapakowany ponownie, tak mi się wydaje....

Powrót