Który sad decyduje o wstrzymanie kare ?

• Autor wątku Autor wątku Ddrrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Ddrrr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sad I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek.

Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji
Obrońca złożył wniosek o sde do Sądu I instancji?
Generalnie powinien decydować Sąd, odpowiedzialny za wprowadzenie kary do wykonania - czyli w tym przypadku sąd, który orzekał w I instancji.
Ale znam przynajmniej jeden okręg, gdzie w tym temacie wypowiada się Sąd Okręgowy rozpatrując wniosek o sde. Wygląda to tak, że jeżeli wniosek o wstrzymanie kary wpływa do rejonu a jednocześnie skazany stara się o sde, to rejon przekazuje wniosek do okręgu.

To ktore pismo moze byc wiarygodne? Bo tak jak pisałem sad rejonowy wstrzymał wykonanie kary a 20dni później przychodzi pismo że sad okregowy odrzucil wniosek.

Ostatnia edycja:
Możesz sobie wybrać...:D
Skoro można tak w SN...:ok:

A tak poważnie - nie powinno tak być; zadzwoń do rejonówki i przedstaw sytuację. Może SO "wyszedł przed szereg" nie wiedząc, że w rejonie rozpatrzyli Twój wniosek...

Dobrze, bardzo dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam :)

A obrońca nie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

Triton napisał:
A obrońca nie dlaczego tak wyszło ? Czy nie jest przypadkiem tak, że prokurator złożył sprzeciw od orzeczenia sądu I instancji a sąd okręgowy to przyklepał ?

Pisało w liście od okręgówki "że na wniosek obroncy na wstrzymanie kary do decyzji o sde", bo raczej Pisało by na wniosek prokuratory chyba ?

Powrót