M
maykell
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
Moja dziewczyna będzie chciała założyć działalność usługową, a od lipca będzie osobą bezrobotną, będzie starała się o dotację na założenie własnej działalności z urzędu pracy. Najpewniej na początek będzie to jdg - usługi plus sprzedaż rękodzieła. Ja z kolei jestem na etacie, ale chciałbym też zacząć wykonywać działalność gospodarczą związaną z obrotem nieruchomościami plus ewentualnie usługi ogrodniczo-budowlane (zakładanie terenów zieleni, układanie kostki, budowa małej architektury, ogrodzenia... do tych czynności będzie potrzeba zatrudnienia do kilku osób). Czy da się to wszystko pogodzić pod jednym typem działalności gospodarczej? Na jaką wówczas się najlepiej zdecydować? Jak rozumiem, moja dziewczyna prowadząc jdg wszędzie musiałaby występować jako ona, przykładowo w obrocie nieruchomościami, ale kupowanymi za środki wniesione przeze mnie? Czy wystarczy wówczas umowa pożyczki między nami? Czy lepiej założyć spółkę cywilną albo też jawną i wówczas figurować razem jako jej właściciele? Jak wówczas dzielić zyski? Co w układzie, gdy zawrzemy związek małżeński? Czy mogę bez przeszkód być w spółce jako osoba pozostająca w stosunku pracy z umową o pracę? Proszę o pomoc :help:
Ostatnia edycja: