Ktoś Kopiuje moje wpisy z blogu

• Autor wątku Autor wątku 100200300
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

100200300

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam blog na nasz-komputer.net a ktoś ze strony Windows 4 Solaris
kopiuje całe wpisy (nawet nie ma literki zmiany) ani informacji że treść zawarta z mojej strony,napisałem mu że ma albo podpisać wpisy że pochodzą z mojej strony albo usunąć wpisy.
Jeśli jednak tego nie zrobi to czy mogę coś z tym zrobić ?

witaj, jeśli twoje teksty posiadają charakter utworów (Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp) - czyli posiadają charakter indywidualny i twórczy, wtedy można skorzystać z możliwości upaipp. O tym, czy teksty są utworami - należy zadecydować samemu, a zweryfikuje to sąd.

Brak podpisu autora pod tekstem - naruszenie Art.16. ust.2. upaipp. Występuje się z roszczeniami na drodze karnej (złażenie doniesienia na policję / do prokuratury) z Art.115. upaipp lub / oraz na drodze cywilnej (pozew do sądu) z Art.78.upaipp.

Wykorzystanie testów bez zgody właściciela praw autorskich - naruszenie Art.17. upaipp. Roszczenia - jak wyżej - z Art.116.upaipp na drodze karnej oraz z Art.79 - 80. na drodze cywilnej.

Użyj opcji 'Szukaj' lub poszukaj w 'Archiwum' - podobne postępowania były już wielokrotnie opisywane.

Powrót