Ktoś wykorzystuje moją twórczość bez mojej zgody co robić?

• Autor wątku Autor wątku Kuba2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuba2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Jakiś czas temu zdarzyło się, że pokazałem kilka moich autorskich tekstów piosenek pewnej osobie. Teraz dowiedziałem się, że wykorzystuje mój materiał, sprzedaje i podaje się za autora. Jak mam działać w takiej sytuacji?
Dodam tylko, że tekstów samych w sobie nie da się zabezpieczyć tak jak np. grafiki bądź filmów gdzie wystarczy nałożyć znak wodny.
Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.

Szukaj - naruszenie praw autorskich osobistych i majątkowych, temat wielokrotnie omawiany.

Tak zapoznałem się, z tym że pewnie są to kwestie wiążące się z kosztami i wizytami u prawników. Mi chodzi o to aby rozwiązać ten problem bez sądów itd. Czy ja np. mogę opublikować post w mediach społecznościowych informujący, że jestem autorem większości materiału jaki jest oferowany przez firmę tego człowieka? Dalsze rozpowszechnienie mojego oświadczenia sprawiło by, że jego potencjalni klienci zgłosili by się do mnie a ja odzyskałbym chociaż część materiału. Czy takie działanie nie podlega pod żaden paragraf i nie będę przez to ścigany? Czy jednak powinienem wysłać mu te roszczenia?

Kuba2000 napisał:
Tak zapoznałem się, z tym że pewnie są to kwestie wiążące się z kosztami i wizytami u prawników. ...
Nie, wysłanie odpowiedniego pisma, o którym zapewne przeczytałeś nie wymaga współpracy prawnika.

PS.
Nie baw się w posty bo jeszcze sobie narobisz kłopotów.

No dobrze, a szukanie osób, którym najprawdopodobniej został sprzedany materiał na własną rękę wchodzi w grę? Gdy współpracowałem jeszcze z tym człowiekiem mieliśmy listę osób, z którymi współpracujemy. Czy jeśli odezwę się do tych osób z zapytaniem czy w ostatnim czasie współpracowali z tą osobą a oni odpowiedzą, że tak i wtedy poinformuję iż, że być może mają mój materiał a oni pokażą mi co dostali abym mógł ocenić czy to jest moja twórczość to czy takie działania podlegają pod jakiś paragraf czy mogę spokojnie szukać i wypytywać. Mój były współpracownik grozi mi sądem i wysokim odszkodowaniem jakie będę musiał mu zapłacić za rzekome oczernianie działając w ten sposób. Czy to jest prawda czy jednak mogę w ten sposób szukać swojego materiału?

Kuba2000 napisał:
... a szukanie osób, ...
Na pewno zapoznałeś się z tematami, które miałeś wyszukać :?: Tam jest odpowiedź na to pytanie.

PS.
Pisałem, że możesz narobić sobie kłopotów. Tak, pomówienie jest przestępstwem, prawdą również się pomawia.

Z tego co tam czytałem wnioskuję, że mogę wysłać mu roszczenie o zaniechanie dalszych naruszeń praw autorskich oraz domagać się rekompensaty. Jednak co w sytuacji gdy dalej będzie to robił? Ja nie mam pieniędzy na dobrego prawnika, rozprawy sądowe itd. Czyli, że ktoś mi coś ukradł a ja nie mogę domagać się swoich praw jeśli mnie na to nie stać?

Kuba2000 napisał:
Z tego co tam czytałem wnioskuję, że mogę wysłać mu roszczenie o zaniechanie dalszych naruszeń praw autorskich oraz domagać się rekompensaty. ...
Jednaj nie doczytałeś o odpowiedzialności karnej naruszającego. To przestępstwa ścigane na wniosek pokrzywdzonego. Postępowanie karne nie koliduje z postępowaniem cywilnym, oba mogą toczyć się równocześnie.

Powrót