Ktoś wziął fakturę przelewową na moje dane

• Autor wątku Autor wątku znów.pod.górę
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

znów.pod.górę

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

jeden z budowlańców o nazwisku X który wykonywał mi drobne prace budowlane w moim domu poszedł do składu budowlanego (wiedział, że ja również jestem klientem tego składu, ponieważ sam mi go polecał) i wział towar na fakturę na przelew na moje dane. Na dokumencie wydania towaru który też jest wystawiony na moje dane podpisał się swoim nazwiskiem X.

Pracownik składu jakoś bez problemu wydał mu towar i wystawił na mnie fakturę na przelew. Fakturę wziął sobie pan X.

Oczywiście pan X nie miał żadnego upowaznienia ani pełnomocnictwa bay cokolwiek kupiwac w moim imieniu, a do tego jeszcze zaciągać zobowiązania!!!! Po prostu wykorzystał sytuację, że kupowaliśmy w tym samym składzie budowlanym.

Wczoraj otrzymałem wezwanie do zapłaty. Od razu zadzwoniłem do składu budowlanego, przesłali mi skan dokumentu wydania towaru na którym widnieje podpis X oraz skan faktury. Jakoś nie widzą problemu.

Dałem im 2 dni na wyjasnienie sytuacji, zagroziłem że złożę zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w najbliższej jednostce policji lub prokuratury na Pana X oraz pracownika składu budowlanego, który wystawił nam mnie fakturę, podał Panu X moje dane i wydał towar.

Powołałem się na art. 270 Kodeksu karnego (fałszerstwo dokumentów), oraz z art. 286 Kodeksu karnego (oszustwo),

Zagroziłem, że sprawę zgłoszę równolegle do Federacji Konsumentów w zakresie udostępniania obcym osobom moich danych osobowych.

Prosze o opinię. Co o tym sądzicie????
Jak ktoś może wziać towar z fakturą przelewową na moje dane????
Jak sprzedawca może taką fakturę w ogóle wystawić???

Co byście mi poradzili, aby to jak najszybciej załatwić?

Dzieki

znów.pod.górę napisał:
Wczoraj otrzymałem wezwanie do zapłaty. Od razu zadzwoniłem do składu budowlanego, przesłali mi skan dokumentu wydania towaru na którym widnieje podpis X oraz skan faktury. Jakoś nie widzą problemu.
Problem to zobaczą jak przegrają z tobą proces

A masz pomysł jak to najszybciej rozwiązać?

znów.pod.górę napisał:
A masz pomysł jak to najszybciej rozwiązać?
Ty nie masz nic do rozwiązywania. Po prostu odmawiasz zapłaty, oświadczając, że X nie miał Twojego upoważnienia do zakupów. Oczywiście już więcej nie gadaj głupot o odpowiedzialności karnej sprzedawcy. Oszustem jest tu wyłącznie X. W dodatku dokonał przestępstwa wyłudzenia na szkodę sklepu. Na pewno nie na Twoją.
Jeśli sprzedawca Ci nie uwierzy i wystąpi przeciwko Tobie o zapłatę do sądu, to przedstawisz swoje argumenty w procesie. Ponieważ sprzedawca nie będzie mógł udowodnić, że to Ty nabyłaś towar, upoważniając do tej czynności X, wygrasz proces w cuglach.

Ostatnia edycja:
Powrót