Ktoś założył firmę na mnie!! Co robić?? pomocy!!

• Autor wątku Autor wątku EwElInA 87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EwElInA 87

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Sprawa wygląda tak w roku 2009-2010 mój chłopak założył firmę jednoosobową (był tam zameldowany i robił zeznania podatkowe) w miejscowości Hamminkeln w Niemczech, wrócił początkiem roku 2011 (oczywiście rozwiązał firmę i wszystko było ok) teraz czyli w roku 2012 z US w Berlinie przyszedł mu papier w którym okazuje się że ktoś założył na niego firmę w Berlinie i w 2009 roku nie zapłacił w ogóle podatku i ma teraz zapłacić. Co należy zrobić?? Czy można zgłosić to na policje jak tak to tutaj w Polsce czy tam w Niemczech i jakie dokumenty należy wysłać do US w Berlinie aby tą sprawę wyjaśnić, proszę o pomoc!!

Sprawa wygląda tak w roku 2009-2010 mój chłopak założył firmę jednoosobową (był tam zameldowany i robił zeznania podatkowe) w miejscowości Hamminkeln w Niemczech, wrócił początkiem roku 2011 (oczywiście rozwiązał firmę i
Witam skoro miał firmę w Hamminkeln zarejestrowaną to nie mógł mieć również zarejestrowanej w Berlinie. Niech wyśle wyjaśnienie i załączy kopie z firmy z Hamminkeln
Gdzie miał zarejestrowaną. Czy dawał komuś kopie swoich papierów kto mógł zarejestrować firmę w Berlinie.

Ale jak napisać to wyjaśnienie normalnie po polsku i przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego? i napisać je samemu czy lepiej iść do doradcy podatkowego?? i gdzie można dostać takie zaświadczenie o firmie bo w Polsce to wiadomo a w Niemczech to gdzie najlepiej się udać??

Jak miałeś firmę w Hamminkeln Gewerbe to masz kopie potwierdzającą to i rozliczenie podatkowe za te lata powinieneś mieć kopie (5 lat)odwołanie po niemiecku

A mniej więcej jak ma brzmieć takie oświadczenie?? Wystarczy po polsku żebym tak mniej wiecej wiedziała o co kaman...

Jak miałeś firmę w Hamminkeln Gewerbe to masz kopie potwierdzającą to i rozliczenie podatkowe za te lata powinieneś mieć kopie (5 lat)odwołanie po niemiecku
Piszesz wyrywkowo nie odpisujesz na podania .
Nie napisałaś czy posiadasz potwierdzenie twojej działalności itd.:

Potwierdzenia mam i rozliczenia też, dlatego pytam jak ma wyglądać takie oświadczenie??

Odwołanie w temacie do pisma otrzymanego z Berlina masz na to 7-14 dni.
w języku Niemieckim w załączeniu ksero potwierdzeń i rozliczeń.
lub niech pisze księgowa która cię rozliczała w Niemczech

witam, mój wujek ma podobny problem. Otoz wiele lat temu mial forme w Niemczech, w 2008 roku kazal ja zamknac.Teraz przyszedl list z urzedu skarbowego w Polsce ze nie rozliczyl sie z podatku w 2005 roku i 2008 roku na kwote przekraczajaca 20000zl i dotyczy to kraju obcego. Co ma robic w tej sytuacji? jego nie bylo juz w niemczech w tych latach. Czy mozliwe ze firma nie zostala zamknieta i ze ktos wystawia faktury na jego firme?

renka1986

Zakładając firmę 1 osobowa wujek musiał wiedzieć że z urzędem skarbowym musi się rozliczyć to jest obowiązek i potem dalsze kłopoty.
Rezygnując z pracy w Niemczech powinien zamknąć firmę 1 osobową i rozliczyć się ze Skarbówką. Jeżeli tego nie zrobił teraz te kłopoty .

Ale o to chodzi ze jego nie bylo w Niemczech w tych latach i ktos wystawial za niego faktury. On od 2004 roku nie jezdzil do Niemiec. Wiem, ze to jego blad i zaniedbanie ale mam nadzieje ze da rade jakos uchronic sie od tych klopotow. Jego znajomy, ktory pozostal w Niemczech mial zamknac firme, wujek dal mu pieniadze za zamkniecie firmy i uregulowanie wszystkich naleznosci.

A znajomy posłużył się jego kontem i ciągnął działalność dalej.
Niech pisze do Skarbówki do Niemiec że w tym czasie nie przebywał
w Niemczech przedstawiając odpowiednie dokumenty.
1.Wymeldowanie
2.Zamknięcie firmy itd.:

Powrót