Kuchenka Elektryczna

• Autor wątku Autor wątku konieczko123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konieczko123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, pod koniec wakacji kupiłem kuchenkę elektryczna do gotowania, ale pod koniec listopada się zepsuła i została oddana do sklepu Neonet na gwarancję gdzie była trzymana 3 tygodnie i została mi zwrócona przed Nowym Rokiem. Zostało w niej wymieniona duża płyta grzejna ponieważ nie grzała.
Pochodziła niecałe 2 tygodnie i się zepsuła. Płyta duża grzeje się cały czas gdy nawet jest wyłączona na 0,a jedynie jest włączona do prądu. Gdy się stuknie obok włącznika leciutko zapala się lapka i gaśnie czyli znowu się zepsuła.
Czy jest jakaś możliwość aby wymienili towar na nowy w tym samym dniu lub oddali pieniądze ?
Kuchenka zostanie znowu zabrana na około 3 tygodnie(2 tygodnie max naprawa, czakanie na dotarcie do reklamacji i do salonu 7 dni). Więc teraz będzie ona więcej w naprawie niż w domu i będzie się na niej gotować. Jutro będę jechał do salonu rozmawiać z kierownikiem i chciałbym się czymś podeprzeć aby mi to wymienili lub zwrócili pieniądze.

Zawsze jakieś są. Na spełnienie takiego żądanie nie ma jednak podstawy prawnej.

konieczko123 napisał:
Czy jest jakaś możliwość aby wymienili towar na nowy w tym samym dniu lub oddali pieniądze ?

W tym samym dniu nie, ale możesz złożyć reklamację sprzedawcy i żądać wymiany kuchenki z tytułu niezgodności towaru z umową, na podstawie przepisu art. 8. ust. 1. ustawy z dnia 27 lipca 2002.

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

Powrót