Kuchnia na wymiar niezgodna z projektem

• Autor wątku Autor wątku DonTrojano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonTrojano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witajcie
Mam problem gdyż dzisiaj zamontowano mi kuchnie na wymiar. Jednak jest ona niezgodna z projektem.
Szafki miały dochodzić do ściany i widnieje to również na projekcie jednak tak nie jest.
Cokół miał być metalowy a jest taki jak fronty.
Wszystkie szafki miały być na cichy domyk, ale szafka narożna nie posiada tej funkcji.
Ostatnia sprawa jest taka ze pracownicy obili mi trochę ściany przez co jestem zmuszony do poprawy gładzi i ponownego malowania.
Zdziwiony jestem gdyż nie dostałem protokołu odbioru kuchni.
Proszę Was o pomoc na co mogę powołać się w rozmowie z firmą i czy mogę zwlec z opłatą kuchni do czasu dojścia do kompromisu( według umowy mam dwa dni na wykonanie przelewu)

Abo wezwać ich na podstawie: art 636 KC uznając, że nie skończyli albo 638 i 556-576 KC uznając, że skończyli, ale z wadami.

Projekt to jedno, umowa to drugie. Strony wiąże umowa.

Zakładam, że projekt jest załącznikiem do umowy.

Pomysłowość sprzedających i naiwność kupujących potrafią zaskakiwać.

projekt jest załącznikiem umowy, wiec proszę głupio nie komentować Panie Shocked

Przyszedł szef od firmy która robiła mi kuchnie i wypisalismy protokół odbioru z wymienionymi wadami. Jednak firma zauważyłem ze zaczyna nam mydlic oczy gdyż miało to być wczoraj lub dzisiaj zrobione a nawet nie próbują się ze mną skontaktować. Uznałem ze najlepszym rozwiązaniem będzie zacząć korespondencje listownie aby mieć dowody na przyszłość gdyby sprawa się nie rozwiązała.
Pytanie mam także jak się ma sprawa z protokołem odbioru jeśli umowa jest na mnie a protokół podpisała moja żona, czy mogę kwestionować jego prawomocnosc?
W liście do nich wolałbym powołać się na art 636 KC uznając, że nie skończyli ponieważ zapłaciłem firmie 3/4 kwoty a nie chce im płacić póki zlecenie nie zostanie poprawione. Z góry dziękuję

A kto podpisał umowę?

Umowę podpisałem ja i jest na mnie

Więc, moim zdaniem, możesz zakwestionować ten protokół. Pytanie teraz co mówi protokół o stanie wykonania robót? Być może uda się go wykorzystać by zatrzymać ostatnią część zapłaty do czasu wykonania poprawek.

Ostatnia edycja:
Powrót