Kup teraz wraz z aukcją na Allegro.

• Autor wątku Autor wątku Bethi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bethi

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witajcie!Mój facet zakupił towar z opcji KUP TERAZ za ponad 70 zł,była tam tez licytacja.Pomylił się,bo był zły opis przedmiotu nie tak wpisana nazwa.Po chwili się zorientował się,że to nie o to mu chodziło i napisał emaila do tej osoby że bardzo przeprasza ale się pomylił i wycofuje się z transakcji.Dzisiaj dostał emaila od tej osoby,ze obowiązuje umowa kupna sprzedaży i czeka na przelew.Mój facet o tym wie,ale po prostu się pomylił i tego niezapłaci,gdyz ta rzecz już mamy i niepotrzebna nam druga.To jest niewielka kwota ponad 70 zł.Proszę o odpowiedź jakie mogą być konsekwencje tej nieszczęsnej pomyłki.Poradźcie czego można się spodziewać w tej sprawie i jak mozna się obronić.Pozdrawiam serdecznie.

Ja myślę ze konsekwencją będzie zapłata kosztów wystawienia aukcji no i pewnie negatyw...

Poza tym jak sie pomylił?nie wystarczy kliknąć opcji kup teraz,bo i tak następnie musi być to potwierdzone kolejnym kliknięciem.Jeśli nie chce zakupić tego towaru musi tej osobie zwrócić koszty wystawienia aukcji(groszowe sprawy)ale zarobi też napewno negatywa.Dla allegro sprawa jest jasna,kazdy kto rejestruje sie czyta regulamin.....i jest oczywiście dorosły.

[cytat="odziu"]Poza tym jak sie pomylił?nie wystarczy kliknąć opcji kup teraz,bo i tak następnie musi być to potwierdzone kolejnym kliknięciem.Jeśli nie chce zakupić tego towaru musi tej osobie zwrócić koszty wystawienia aukcji(groszowe sprawy)ale zarobi też napewno negatywa.Dla allegro sprawa jest jasna,kazdy kto rejestruje sie czyta regulamin.....i jest oczywiście dorosły.[/cytat]

No wiem i rozumiem.Jest dorosly ma 40 lat,poprostu sie pomylil,dziewczyna zle opisala rzecz chodzi o plyte glowna do komputera.Sprawdzil to po chwili i okazalo sie ze takie cos juz mamy.Fakt mogl sprawdzic wczesniej,ale tego niezrobil.No coz najwyzej dostanie negatywa.Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Gdyby sprzedający był przedsiebiorcą moznaby zastanowic sie nad zastosowaniem ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów. Przy umowach zawieranych na odleglosc daje ona konsumentowi prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny, poprzez złozenie stosownego oswiadczenia w ciagu 10dni od wydania rzeczy.

Powrót