Kup

• Autor wątku Autor wątku skrzynia1916
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzynia1916

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam Pytanie. Rozliczam PIT osoby, która pracowała cześć roku na 1/2 etatu część na pełny
etat a miejsce pracy było poza miejscem zamieszkania. Pracodawca wpisał koszty uzyskania
przychodu 556,24. dodatkowo osoba ta w 2008 roku otrzymała 13-tke z poprzedniego zakładu
pracy(miejsce pracy =miejsce zamieszkania) z kosztami 0. Do tego doszło przychód z
działalnosci wykonywanej osobiście z kosztami 159,73(zakład ten sam w którym pracyje, ten
sam co koszty z wynagrodzenia są 556,24). Jakie mam wpisać koszty uzyskania przychodu? I czy KUP razem(z umów o prace i z działalnosci wykonywanej osobiscie) ma jakies ograniczenia

Każdy osobno.
1)wynika, że pracowano przez 4 miesiące - KUP prawidłowy; 13-nastka KUP=0 zł prawidłowo;
UMOWA O PRACĘ: tu są ograniczenia w Twoim przypadku nie więcej niż 1668,72 zł
2)w dział. wykonywanej osobiście taki KUP jaki podano;
UMOWY CYWILNOPRAWNE - nie ma limitu.
JESZCZE RAZ UWAGA: czytajcie najpierw broszurę informacyjną do danego PIT.

ale o to chodzi ze dana osoba pracowała pełny rok! i tu mam zagwostkę. Część roku pracowała na 1/2 etatu i później zmieniono umowe na pełny etat.A KUP wpisany przez pracodawcę jest zaskakujaco niski.Jest to nauczyciel wiec wątpie by za 4 miesiace przychód jego był 18406zł :what:

Ponieważ jest to to samo miejsce pracy poza miejscem zamieszkania i praca była przez cały rok (nieważne na cały czy ułamkowy etat) to można odliczyć sobie 1668,72 zł - pracodawca bowiem odprowadzał większą zaliczkę podatku dochodowego w niektórych miesiącach.

Powrót