kupiłem mieszkanie z licytacji a co z wyposażeniem?

• Autor wątku Autor wątku raafa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raafa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
zakupiłem mieszkanie z licytacji komorniczej a teraz trwaja przepychanki z byłym właścicielem odnośnie wyposażenia tzn. co powinien zostawić w mieszkaniu a co może zabrać? chodzi np. o drzwi wewnętrzne, prysznic, umywalke, zabudowę kuchenną, szafę wnękową i czy może zabrac np drzwi wewnetrze i zastąpiś je jakimś badziewiem?

Nie ma tutaj mowy o żadnych przepychankach. Biegły szacuje wartość mieszkania na daną chwilę i w takim stanie się sprzedaje. Dłużnik nie na prawa wynosić mebli

IusCivile od kiedy meble stanowią część nieruchomości? Zabudowa to stanowi na pewno. Ale meble?

Natomiast nic z tego co wymienił autor wątku nie jest meblem, wszystko to jest częścią nieruchomości.

Oczywiście masz racje. Trochę zagalopowalem się z tymi wszystkimi meblami.

w internecie znalazłem podział na ruchomości i części stałe mieszkania jednak klasyfikacja ta odnosi się do ubezpieczeń czy ma ona zastosowanie również w moim przypadku? w tej klasyfikacji zabudowa kuchenna i szafa wnękowa uznawane są za elementy stałe

Dodam pytanie w temacie:
A jeśli biegły szacuje nieruchomość bez wchodzenia do niej, natomiast nabywca tuż po zakupie dokumentuje zdjęciowo (w czasie posiadania przez dłużnika) wnętrze, wraz z wyposażeniem - winno ono pozostać w mieszkaniu, po wyprowadzeniu się dłużnika?

Czy np. pralka, lodówka, kuchenka powinny pozostać w mieszkaniu? Gdzie można znaleźć informacje na ten temat?

Sprzęt AGD należy do ruchomości więc poprzedni właściciel ma prawo go zabrać ewentualnie można się z nim próbować dogadać, żeby odsprzedał.

Mnie cały czas nurtuje zabudowa kuchenna (szafki bez AGD) i szafa wnękowa czy jest to stały element i czy powinny zostać w mieszkaniu.

A lampy w pomieszczeniach mieszkalnych i gospodarczych, wyłączniki oświetlenia, gniazda elektryczne?

Jeśli są zamontowane, to stanowią część nieruchomości.

Powrót