Kupiłem motor (bubel)

• Autor wątku Autor wątku jarek_460
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek_460

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam kupilem rok temu motor a on ciagle sie psul: cieknacy bak, kranik(wszystko same z siebie ) w sumie wiecej czasu spedzal na serwisie niz na eksploatacji !!! Jednak jakies 2 miesiace temu podczas jazdy zablokowalo sie kolko (dobrze ze przy malej predkosci - bo nie mial bym polowy twarzy) jak sie okazalo wada konstrukcyjna !!! Poszedl na serwis wrocil po jakims miesiacu oczywiscie naprawiony przejechalem niecale 100 km a tu nagle cale zawieszenie sie zerwalo dobrze ze podczas podjazdu do skrzyzowania bo moja twarz znowu byla by w niebezpieczenstwie !!! Jak sie okazalo zawieszenie trzymalo sie na 4 mm blaszkach a warto dodac ze to Enduro !!! Teraz jest na serwisie ale gdy wroci bede sie juz bal nim jezdzic bo to straszny bubel warto dodac ze jest na gwarancji i ma przejechane niecale 1500 km a tu takie wady !!! Czy jest jakas szansa na zwrot pieniedzy bo to nie mala kwota 4000zl !!! A sprzet jest co najmniej niebezpieczny !!! Bardzo prosze o pomoc !!!

Zastanawialbym sie nad zastosowaniem 560 KC. Wady sa istotne, byly juz naprawiane a i tak dalej wystepuja. Pewnie nie jest to takie piekne ale wydaje mi sie ze mozna pokusic sie o zwrot pieniedzy. Sprawa zwrotu pieniedzy jest zapewne dyskusyjna. Bardziej prawdopodobna moglaby byc wymiana motocykla na nowy, wolny od wad.
Byl to nowy sprzet? Mial byc w pelni sprawny?

Tak motor byl kupiony nowy (0 km) teraz tak jak pisalem ma niecale 1500 km a tu juz takie wady !!! Jezdzilem nim w sumie moze jakies 2-3 miesiacy a reszta to czekanie na serwis i sam serwis(mam go niecaly rok) !!!

Art 560 nie ma zastosowania - ma za to ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej.
Pytanie : co oznacza serwis ?? korzystales z gwarancji?? jesli tak to nie za bardzo mozesz odstapic od umowy i zadac gotowki bo sprzedawca nie ospowiada za gwaranta (chyba ze sam nim jest). Przeczytaj uwaznie gwarancję moze jest tam zapis ze za ktoryms razem mozesz zadac gotowki w zamian za oddanie skuterka.
Jesli nie korzystales z gwarancji iwszystkie naprawy byly robione przez sprzedawce to napisz pisemko ze odstepujesz od umowy i zadasz w terminie 14 dni zwrotu sianka. Wszystkie wady ktore wynikly uprawniaja do tego zwelaszcza ze chodzi o twoje bezpieczenstwo.No i wady ktore opisujesz sa istotne
Jesli nie odstapienie to zadaj nowego - choc nie wiem czy to w ogole mozliwe (skuter ten jest rzecza oznaczona co do tozsamosci)

W razie czego nim udasz sie do sadu napisz jeszcze tu na forum bo sprawa wyglada malo ciekawie jesli chodzi o sad:(
Ps. W pisemku napisz o wszystkich wadach jakie byly do tej pory i zacytuj pare przepisow z ustawy (art.8 np)

Art. 1 pkt 4 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej:

"do sprzedaży konsumenckiej nie stosuję się przepisów art. 556-581 kc...."

Powrót