Kupiłem skrypt do aplikacji

• Autor wątku Autor wątku mateo2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

mateo2012

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam kilka dni temu kupiłem skrypt do aplikacji. Zapłaciłem za niego - nie małą sumę. Chciałem mieć ten skrypt unikatowy i bezpieczny - dlatego postanowiłem go kupić. Okazało się, że ten skrypt jest dostępny w internecie dla każdego. A twórca tego skryptu, który mi go sprzedał nie jest jego autorem. Po prostu sprzedał mi coś co jest w internecie i nie należy do niego. Umowę sprzedaży - tworzy rozmowa na gadu gadu i wykonany przelew. Co zrobić? Użytkownik ten udziela się na różnych forach - więc żeby go zlokalizować nie będzie problemu.

Podaj jaki skrypt skoro jest darmowy. Sprawdź na jakiej jest udostępniany licencji np jakaś odmiana CC pozwala na wykorzystanie komercyjne i chyba nawet bez informowania kto jest autorem.

Sam właściciel go udostępnił na forum. Wykorzystał moją niewiedzę i wziął za to pieniądze.
Teraz wkręca mi kity, że za 2 miech będzie nowy lepszy i mi zaktualizuje...

mateo2012 napisał:
Sam właściciel go udostępnił na forum. Wykorzystał moją niewiedzę i wziął za to pieniądze.

By było jasne - masz pretensje, że zapłaciłeś autorowi za coś, co mogłeś mieć dokładnie identyczne (i z takimi samymi prawami) za darmo?

forg napisał:
By było jasne - masz pretensje, że zapłaciłeś autorowi za coś, co mogłeś mieć dokładnie identyczne (i z takimi samymi prawami) za darmo?

Mam pretensje, że miał pomagać w instalacji tego i brak z nim kontaktu - BO ZA TO ZAPŁACIŁEM.
Po drugie skąd wiesz na jakich prawach to udostępnił?

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Ostatnia edycja:
Mówił ci, że sprzedaje ci ten skrypt na wyłączność? Informował cię o tym, że jest jego twórcą? Sprawdz jaka jest licencja tego skryptu. Są w internecie setki programów/skryptów rozwiązać na licencjach, ktore pozwalają na ich komercyjne wykorzystanie w tym modyfikacje i sprzedaż(np. licencja MIT, ale też wiele innych). Jeżeli żadna z powyższych przesłanek nie jest spełniona nie ma szans na oskarżenie z tytułu 286kk

Kupiłem ten skrypt dla swojej gry, aby ją wzbogacić o pewne nowości. W tej kwocie kupiłem także drugi skrypt, który miał mi wysłać. Wysłałem mu potrzebne rzeczy i nie odpisuje do tej pory. Pisał mi, że kupiłem jego "support" a jego skrypt jest za darmo " tak jakby". Do tej pory nie otrzymałem drugiego skryptu, za który zapłaciłem właśnie w tej kwocie. Wyznaczyłem mu czas do poniedziałku. Jeśli tego nie otrzymam co mam robić? Udało mi się znaleźć jego dane.

Dochodzi jeszcze fakt, że prawdopodobnie to nie jego skrypt - bo on go tylko przerobił..

Myślę że to nadaje się do kancelarii adwokackiej. :/

Wpierw zrób to co napisano. Sprawdź jaka jest licencja przerobionego programu, od tego zależy, czy możesz cokolwiek zrobić oraz napisz, czy jest tak jak podaje sprzedający, że przedmiotem sprzedaży była usługa w postaci supportu, a nie skrypt.

Skrypt napisany przez niego i udostepniony dla ludzi. Ja kupiłem raczej support i jego pomoc. Tak jak pisał, ale od 5 dni nie odpisuje mi na wiadomości. Totalna zlewka.

No to zostałem okradziony. WGL gościu nie odpisuje.. Miał wysłać drugi program za który też zapłaciłem. Mam jego dane. Nie wiem od czego zacząć? Od policji?

mateo2012 napisał:
A twórca tego skryptu, który mi go sprzedał nie jest jego autorem
mateo2012 napisał:
Skrypt napisany przez niego i udostepniony dla ludzi

To jak w końcu jest naprawdę?

Żeby była jasność, nie jest zabronione sprzedawanie czegoś, co dostępne jest bez opłat. W kontekście oprogramowania Wolne Licencje takie jak GPL wręcz zachęcają do pobierania opłat za dystrybucję oprogramowania.

Zanim pójdziesz na policję, sprawdź dokładnie co jest w umowie między Tobą a Sprzedawcą.

Umowę tworzy rozmowa na komunikatorze.
Kupiłem skrypty do swojej aplikacji. Miałem otrzymać wsparcie i pomoc w instalacji.
Otrzymałem jeden skrypt który był już dostępny w internecie. Pomocy żadnej nie otrzymałem i kolejnego skryptu nie otrzymałem do teraz. Sprzedawca do tej pory nie odpisuje. Mija już tydzień. Raz mi tylko odpisał kiedy poprosiłem o zapłaconą pomoc - "nie jestem na twoje zawołanie"
A przecież sam napisał - "że kupiłem wsparcie". Wsparcie i pomocy w instalacji nie otrzymałem do teraz. Otrzymałem tylko jeden skrypt który nie był aktualizowany od roku czasu i był dostępny w internecie.
Na dodatek nie wystawił mi faktury ani paragonu. Zapewne unika płacenia podatków...

mateo2012 napisał:
... Na dodatek nie wystawił mi faktury ani paragonu. Zapewne unika płacenia podatków...
A na jakiej podstawie uważasz, że miał taki obowiązek?

LeszsekS napisał:
A na jakiej podstawie uważasz, że miał taki obowiązek?

Odpowiadaj zgodnie z tematem, albo daj sobie bana. ok?

Napisal ze wystawi fakture a nie wystawil jak prosilem. A co to ma do rzeczy tematem?

Ostatnia edycja:
Hah. Tak jak myślałem. Tak jest zawsze. Dostałeś odpowiedź i brak dalszej odpowiedzi. Chciałeś się wymądrzyć? Na tym forum nie dostaniesz odpowiedzi na swój problem. A jedynie odpowiedź od "ytelygetnego" który szuka w jaki sposób ci dojechać i pokazać swoją wyższość i mądrość. Takie jest moje zdanie na temat tego paraforum. Uważam, że to zbiorowisko właśnie takich osób:

***mod***

Proszę zbanować moje konto - bo nie widzę opcji "skasowania konta". Żegnam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Człowieku, nikt tu nie siedzi i nie czeka aż łaskawie coś napiszesz, żeby spiąć konie i przybyć ci z odsieczą. Nie pasuje ci, to weź portfel, udaj się w miejsce gdzie świadczą odpłatne usługi, być może z nich będziesz zadowolony, a może nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót