Kupiłem sprzęt - sprzedawca mnie zwodzi z obiecaną możliwością zwrotu

• Autor wątku Autor wątku mikul22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikul22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu sytuacji, jaka mnie spotkała.
Na aukcjach .o..lx upatrzyliśmy z żoną piekarnik elektryczny wraz z płytą grzewczą. Pojechaliśmy, osobiście odebraliśmy. Oba sprzęty są z różnych firm, ale sprzedano nam je jako komplet, który można połączyć i będzie wszystko normalnie działać. W razie czego możemy zwrócić sprzęt. Jak się okazało, kilku elektryków nie podjęło się nawet takiej przeróbki (oba urządzenia mają różne gniazda połączeniowe). Stwierdziliśmy, że chce to zwrócić bo nikt tego nie chce zrobić. Sprzedawca oczywiście, bez problemu przyjmie, ale jak wróci z Niemiec. Oczywiście obiecane daty powrotu jakoś do skutku nie doszły. Zwodzenie, inna data przyjazdu, itd. Dzwoniłem, nie odbierał, na smsa - po kilku smsach w końcu odezwał się i znowu zwodził. W końcu któryś raz dzwonię - tel wyłączony. Na drugi dzień dzwonie, tel wyłączony. Zadzwoniłem z innego tel. ( 10 sek później :)) Pan odebrał telefon :). Czyli zablokował mój numer :).
Nie dostaliśmy paragonu, sprzętem sprzedawca handlował jakieś 4 lata temu. Został mu ten jeden "komplet" (jak twierdził - zostawił dla siebie ale zdecydował się sprzedać, żonie się kolor nie podobał).
Czy możemy z tym coś zrobić?
Poradę dostałem wstępną - aby złożyć pismo do skarbówki - jeśli Pan nie zechce zwrócić pieniędzy. Podobno skarbówka się mocno interesuje obecnie takimi "lewymi sprzedawcami". Następnie mam kilka innych porad, ale chciałbym się dowiedzieć, co byście mi polecili.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

Powrót