Kupilem uszkodzony silnik , sprzedawca odmawia reklamacji

• Autor wątku Autor wątku Karol-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karol-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam , w moim aucie padl silnik naprawa przekraczala 3000zl wiec postanowilem kupic inny sprawny . Sprzedajacy zapewnial ze silnik jest uzywany ale w 100% sprawny .Po zawiezieniu silnika do warsztatu mechanik stwierdzil ze walki rozrzadu sa zuzyte [ koszt okolo 2200 ] . Zadzwonilem do sprzedawcy 6 dni po kupnie aby sie dogadac , powiedzial ze pieniedzy nie odda. W jaki sposob moge odzyskac pieniadze , gdzie to zglosic .Dodam ze nie mam umowy , ale mam 5 swiadkow ktorzy pomagali przy zaladunku .

Jesteś konsumentem, czy przedsiębiorcą?, od kogo kupiłeś?, jest umowa?, podaj daty

Jestem osoba prywatna sprzedawca tez. Kupilem silnik 9.01.2015.Nie mam umowy ale sa swiadkowie

Złóż pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie art. 560. par. 1. k.c. Opisz wadę, udokumentuj (jeśli jest jakiś dokument od mechanika), albo podaj adres mechanika i poinformuj, że są świadkowie, którzy potwierdzą treść ustnej umowy (tak zakładam). Pimo wyślij listem poleconym ze ZPO.

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie.

Co jezeli odbierze pismo a nie uwzgledni reklamacji

No dobrze , odbierze to pismo , ale jak nie bedzie chcial przyjac silnika i zwrocic pieniedzy

Juz zdobylem dane , ale nie wiem jak napisac oswiadczenie , moze macie jakis wzor

Powrót