kupiłem używanego robota

• Autor wątku Autor wątku diplo11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diplo11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
zamówiłem w sklepie robota kuchennego. Zapłaciłem w sklepie znajdującym się w mieście gdzie pracuje. Mieszkam w innym mieście , a że robot ciężki to umówiłem się że przyślą Pocztą i tam tez przyszła przesyłka. Robot nie ma gwarancji (nie dali)tylko instrukcję, i ma rysy na obudowie- używany czy coś- nie wiem. Zadzwoniłem do sprzedawcy i on mówi, że jest nowy, a rysy powstały nie wie od czego. Problem polega na tym, że zapodziałem paragon. Nie mam dowodu wpłaty, tylko dowodem jest wspomniany robot i kartka z adresem przesyłki do mnie od Firmy. Co mam zrobic? bedę bardzo wdzięczny za odpowiedzi

Jest niezgodny z umową? Nie działa jak powinien?

działać to działa ale jest porysowany. Zamawiałem nowy sprzęt. Zresztą nie dostałem gwarancji. Nie pytałem jeszcze dlaczego - wolę się przygotować przed rozmową ze sprzedawcą.
Bo czy mogę oddać robot - przyszedł dziś- jeśli nie mam tego dowodu wpłaty, tylko kartkę od kuiera z nazwą sklepu i moim adresem?

A oferta mówiła o tym, że gwarancja jest dołączona?

Możesz odstąpić ale sprzedawca może odmówić proponując naprawę lub wymianę.

nie mówiła ale wydawało mi się, że to jest jakby sprawa oczywista- że zawsze jest gwarancja. Mogę się mylić dlatego właśnie pytam.Zresztą te rysy - przecież nie zamawiałem robota z rysami. Dla mnie to w sumie obojętne ale dla żony nie. Czyli moge odstąpić jeśli nie mam potwierdzenia wpłaty?
A jak on powie "Pan tutaj nie kupował - prosze pokazać dowód wpłaty"- to wtedy co, mam pokazać przekaz pocztowy???

diplo11 napisał:
ale wydawało mi się, że to jest jakby sprawa oczywista- że zawsze jest gwarancja.
Nie jest. Jest to kwestia dobrowolna.
diplo11 napisał:
"Pan tutaj nie kupował - prosze pokazać dowód wpłaty"- to wtedy co, mam pokazać przekaz pocztowy???
To wtedy musisz udowodnić w inny sposób.

diplo11 napisał:
Czyli moge odstąpić jeśli nie mam potwierdzenia wpłaty?
Przepis prawny:
Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o ob-
niżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie
i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na
wolną od wad albo wadę usunie
.

dziękuję ślicznie za odpowiedz . jeszcze pytanie - co znaczy niezwłocznie wadę usunie?
jeśli w ciągu tygodnia to będzie niezwłocznie?musi to zrobic w tym samym dniu?
i czy rysy sa wystarczająca wadą?
Ale jeśli ten sprzedawca bedzie się upierał, że nie mam dowodu wpłaty to w jaki sposób mam udowodnić? wystarczy kartka od kuriera????? i jak bedzie sie upierał to co wtedy- mam iść do Urzedu jakiegoś? Prosiłbym o odpowiedz jak udowodnic w inny sposób i jak nie mam jak udowodnić , to sprawa przegrana?

Bez zbędnej zwłoki. A rysy to zależy jakie.
diplo11 napisał:
że nie mam dowodu wpłaty to w jaki sposób mam udowodnić?
To już twój problem. List przewozowy to dowód nadania i dostarczenia.

ja wiem- to mój problem , przez moją głupotę:(
W sumie można pewnie odciski palców ściągnąć ale to chyba za ostro. Bo innego wyjścia nie widzę. Czy jak się sprzedawca uprze to mam odstąpić (przepraszam, że ciągle o tym samym ale po prostu nie wiem co zrobic), czy może iść do Urządu do Spraw Ochrony Konsumenta - może Oni pomogą ?

Powrót