Kupione auto z ukrytym drugim OC

• Autor wątku Autor wątku gral88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gral88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Jestem tu nowy także proszę o wyrozumiałość.
Kupiłem niecały rok temu samochód od auto handlu. Sprzedawca dał mi polisę OC z Liberty i powiedział, że jest opłacona na rok. Po kilku dniach gdy zadzwoniłem do Liberty okazało się, że to jest polisa komisowa i nie mogę jej przepisać. Muszą wyliczyć mi nową składkę. Zatem im podziękowałem, zapłaciłem za te kilka dni od kupna i wybrałem AXA na cały rok. We wrześniu przychodzi do mnie wezwanie do zapłaty z PZU za okres od kupna aż do października. Zadzwoniłem do nich i powiedzieli, że ja jestem nowym właścicielem bo otrzymali dopiero w sierpniu fakturę od Sprzedającego, stą wezwanie tak późno przyszło. Zadzwoniłem do auto handlu i mi powiedział, że on to auto kupił od poprzedniego gościa, ale ten miał mu dowieźć ubezpieczenie bo nie mógł znaleźć czy coś, więc ten nie czekając wykupił komisowe, tamto olał i mi z tym komisowym sprzedał. Powiedziałem facetowi, że teraz to on powinien zapłacić to OC, bo to on (firma) odpowiada za nie przekazanie ubezpieczenia kupującemu, na to on mi powiedział, że będzie wzywał poprzedniego właściciela.
Proszę o poradę czy wezwać mu wezwanie do zapłaty i potem postępowanie nakazowe?Czy jakaś inna ścieżka byłaby lepsza?

Z góry dziekuje

Ale on odpowiada jedynie z art. 415 KC, więc nakazowe na podstawie jakich dowodów chcesz mu wytoczyć?

To nakazowe troszkę mi się wymsknęło. Bardziej chodziło mi o to jaki charakter będzie miało to postępowanie, czy normalne cywilne?czy uproszczone?
kiedyś byłem wgłębiony w te tematy, ale kilka lat minęło i już troszkę mnie pamięć zawodzi. Inaczej bym tutaj głowy i czasu nie zajmował.:)

Niestety normalne cywilne. I jeszcze nie wiadomo co naopowiada sędziemu.

Generalnie to ma trudną sytuację bo wezmę zaswiadczenie od liberty, z tego komisowego, które mi dał z datami i będzie, że w tym czasie było wykupione. Ja kupiłem go pod koniec lutego, a faktura sprzedaży do PZU trafiła dopiero w sierpniu więc wiedział o tym ubezpieczeniu, skoro je sam przekazał.

jaki bezsens. Jak kupie auto bez ubezpieczenia, chociaż poprzedni właściciel da mi karteczkę z ważnym OC (wypowiedzianym) to mój problem, a jeśli da Ci dwie karteczki z dwoma OC, to już problem jest właściciela, a nie Twój? Sami pisaliście że przy kupnie należy sobie sprawdzać OC na jakiejś stronie www, a teraz już piszecie coś innego?

WYPOWIEDZENIE UMOWY UBEZPIECZENIA OC
(tryb podwójnej umowy ubezpieczenia)
Zgodnie z art. 28 a
Ustawy
z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,
Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych,
wypowiadam umowę ubezpieczenia OC swojego pojazdu, o wskazanym powyżej numerze
rejestracyjnym z uwagi na posiadanie podwójnej umowy OC posiadaczy pojazdów
mechanicznych
zawartej w dniu ........................................... na okres od .................................... do
...................................... w ................................................................................. nr polisy

nie da się wypowiedzieć wstecz. i tak musi zapłacić. kwestia czyja to wina?

No w tej sytuacji Sprzedawcy czyli auto handlu bo kupił sobie komisowe OC, ściemniając mi, że jest to normalne i dodatkowo nie upewniając się od osoby od której sam kupił czy jednak jest na to auto ubezpieczenie.
Nie zachował szczególnej staranności i będzie bulił.
Poza tym totalną paranoją jest podwójne OC. Powinien istnieć jeden system dla wszystkich ubezpieczalni, który z automatu wykrywa, że na dany pojazd jest już polisa, a nie takie fanaberie, że ja mam potem płacić żeby mnie do BIK-u nie wpisali i potem egzekwować kasę od sprzedawcy. Idiotyzm.
Ja tego nie zostawię.

jak już napisałem. Kiedyś czytałem na tym forum wątek w którym sprzedawca wypowiedział OC i dał kartonik. Wszyscy pisali, że to wina kupującego, że nie sprawdził sobie OC na stronie www. Więc w tej sytuacji powinno być tak samo. Wina kupującego. Jak wiemy sprzedawcy robią różne "myki" dla swojej wygody.

gral88 napisał:
Poza tym totalną paranoją jest podwójne OC. Powinien istnieć jeden system dla wszystkich ubezpieczalni, który z automatu wykrywa, że na dany pojazd jest już polisa

Chyba nie myślałeś, że tu chodzi o Twoje dobro? Tu się robi kasę, chłopie. Tak naprawdę to jeszcze potrafię przeboleć. Ale zobacz co się dzieje jak masz wykupione AC i ci ukradną samochód czy potrącisz dzika. Ubezpieczyciel ma 100 pkt w umowie żeby nie wypłacić ci ubezpieczenia. Do jest dopiero paranoja.

Ostatnia edycja:
opania napisał:
jak już napisałem. Kiedyś czytałem na tym forum wątek w którym sprzedawca wypowiedział OC i dał kartonik. Wszyscy pisali, że to wina kupującego, że nie sprawdził sobie OC na stronie www. Więc w tej sytuacji powinno być tak samo. Wina kupującego. Jak wiemy sprzedawcy robią różne "myki" dla swojej wygody.

To reguluje ustawa, a nie wątki na forum. Ustawa mówi, że sprzedający ma obowiązek przekazać dokumenty ubezpieczenia, a nie kupujący ma biegaćpo wszystkich możliwych ubezpieczalniach i to sprawdzać, więc odpowiedzialność odszkodowawcza sprzedającego nie budzi tu żadnych wątpliwości.

Co to za link z głupotami? Ubezpieczenia OC w sposób opisany w tamtym wątku wypowiedzieć się nie da, wypowiedzenie było nieskuteczne, więc nie ma to związku z tym wątkiem.

Powrót