Kupiony motocykl i niezapłacony w terminie podatek

• Autor wątku Autor wątku Dawid16b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid16b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Otóż mam taki problem i nie wiem co mi grozi za takie coś i chciałem się was poradzić. Kupiłem motocykl 1 października za kwotę 2500zł i teraz chciałbym go przerejestrować na siebie ale dowiedziałem się, że w ciągu 14 dni trzeba zapłacić podatek, a tego nie zrobiłem:( Czytałem, że grozi mi 150zł kary+podatek i nie wiem, czy zgadza się to czy jakoś się coś zmieniło. Proszę o pomoc:help:

Wpłacasz podatek z odsetkami, składasz PCC3 wraz z "czynnym żalem", że nieświadomie, ale jednak orżnąłeś Urząd Skarbowy i po sprawie.

A ile gdzieś będą wynosiły te odsetki? I co to jest to ten "czynny żal" ? W jaki sposób to wypełnić itp.?

Na dziś byłoby to 1 zł. Czynny żal to zwykłe pismo z wyjaśnieniem i informacją, że robisz coś po terminie. Znajdziesz w internecie tysiące wzorów.

Mógłbyś podać wzór tego bo jakoś nie umiem znaleść ;)
Czyli żadnej kary nic nie będę miał za to tylko należyty podatek + pare złotych odsetek?

Słabe, bo czynny żal "automatycznie" zamyka drogę US do wyciągania konsekwencji. Ponadto nie zawiera oświadczenia, że w wykroczeniu nie brały udziały osoby trzecie.

Powrót