Kupno auta a polisa

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
814
Witam

Kupiłem używane auto z Niemiec od osoby, która ma zarejestrowaną działalność gospodarczą i zajmuje się sprowadzaniem oraz handlem używanymi autami. Wraz z autem otrzymałem fakturę VAT, polskie dokumenty auta oraz polisę w PZU. Sprzedawca powiedział mi, że mogę jezdzić 3 miesiące na tym ubezpieczeniu, a potem powinienem wykupić własne. W polisie była zaznaczona kwartalna płatność składki. Teraz mam pytania:

1. Czy mam obowiązek kontynuowania tej polisy w PZU?
2. Jeżeli nie, to czy mam obowiązek wypowiedzenia tej polisy?
3. Jeżeli tak, to muszę opłacać składki w wysokości i terminach podanych na polisie, czy ubezpieczyciel powinien przeliczyć wysokość składki indywidualnie dla mnie?

1. Nie masz obowiązku ale sprawdź czy na pewno jest ta polisa. Bo można się zdziwić a kary są wysokie

drake44 napisał:
Jeżeli nie, to czy mam obowiązek wypowiedzenia tej polisy?
Tak, ale należy pamiętać aby:
- wypowiedzieć z prawidłowym art.
- w dniu wypowiedzenia zawrzeć nową z prawidłową datą

Kupując pojazd wraz z polisą przejmujesz również obowiązki wynikające z polisy.
Jeśli nie wypowiesz to masz obowiązek opłacić pozostałe składki, TU ma prawo zrobić rekalkulację i przeliczyć na Ciebie. Powinieneś też zgłosić nabycie pojazdu u ubezpieczyciela.

Obowiązywał mnie jakiś termin na takie wypowiedzenie?

Możesz wypowiedzieć w każdym momencie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Stara polisa raczej na pewno istniała, ponieważ dostałem jej dokumenty, razem z autem. Płatność była w 4 ratach. Było tam potwierdzenie zapłaty 1 raty. Zakupiłem nową w innym TU, a tamtą wypowiedziałem. Tylko upewniam się, czy zrobiłem to prawidłowo.

drake44 napisał:
Witam

Kupiłem używane auto z Niemiec od osoby, która ma zarejestrowaną działalność gospodarczą i zajmuje się sprowadzaniem oraz handlem używanymi autami. Wraz z autem otrzymałem fakturę VAT, polskie dokumenty auta oraz polisę w PZU. Sprzedawca powiedział mi, że mogę jezdzić 3 miesiące na tym ubezpieczeniu, a potem powinienem wykupić własne. W polisie była zaznaczona kwartalna płatność składki. Teraz mam pytania:

1. Czy mam obowiązek kontynuowania tej polisy w PZU?
2. Jeżeli nie, to czy mam obowiązek wypowiedzenia tej polisy?
3. Jeżeli tak, to muszę opłacać składki w wysokości i terminach podanych na polisie, czy ubezpieczyciel powinien przeliczyć wysokość składki indywidualnie dla mnie?

1. Nie, to Twoja dobra wola
2. Tak, jeśli polise chcesz zakończyć wcześniej niż okres jej trwania, bo zakupiłeś polise wcześniej.
3. Tak, choć też może przyjść rekalkulacja(zależne od ubezpieczyciela)

Powrót