Kupno auta sprowadzonego z Niemiec.

• Autor wątku Autor wątku VVigor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VVigor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.
Wielu już pewnie słyszało o kupowaniu auta metodą "na Niemca". Mam okazję kupić samochód, którym Niemiec przyjechał do Polski, a tutaj z powodu awarii sprzedał je Polakowi i wrócił do domu autobusem. Wziął ze sobą dokumenty i blachy i w swoim kraju wymeldował samochód, a papiery odesłał pocztą. Problem jest taki, że delikwent, od którego mam kupić samochód posiada umowę 'in blanco' zawartą z Niemcem , czyli po prostu zawartą i podpisaną przez Niemca i pustą ze strony kupującego. Z tego co już wiadomo - nie mogę wypisać tej umowy jako strona kupująca. Czy jest w takim razie możliwość, że gość od którego chce kupić samochód wypisze ją na siebie, a następnie ze mną spisze drugą umowę kupna - sprzedaży?
Dalej, czy będzie on musiał gdzieś takowy fakt "chwilowego" nabycia samochodu zgłaszać czy mogę od razu podpisać z nim swoją umowę? I czy jeśli podpisze z nim umowę kupna - sprzedaży to którą umowę muszę przedstawić do zarejestrowania? Tą jego zawartą z Niemcem czy moją zawartą ze sprzedawcą?

Pozdrawiam

Ładna bajka :P

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Porada - nie kupuj, chyba że lubisz problemy.

Skoro umowa jest in blanco, to raczej nikt nikomu nic nie sprzedał. Wątpię, żeby "Niemcowi" tak spieszyło się na autobus, że nie czekał na wypisanie egzemplarza umowy dla nabywcy i zadowolił się jednym.

Powrót