Kupno auta w Niemczech dla kogos innego

• Autor wątku Autor wątku JoannaAch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoannaAch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
mam kilka pytan odnosnie kupowania samochodu w Niemczech (gdzie aktualnie mieszkam) i rejestrowania go w Polsce.

Chce kupic mamie samochod w komisie w Niemczech a nastepnie zawiesc go jej i ona go zarejestruje w Polsce. Tylko mam kilka watpliwosci - jezli kupie auto to oczywiscie umowa kupna-sprzedazy bedzie wystawiona pomiedzy komisem a mna. Potem wykupie od razu rejestracje exportowe (Zollkenzeichen), rowniez na mnie i zawioze go do Polski. Ale to bedzie znaczylo ze nie zostane wpisana do Briefu, potem moglabym wystawic kolejna umowe kupna-sprzedazy pomiedzy mna a moja mama, ale wyszlo by z tego ze osoba na umowie nie jest ostatnim wlascicielem z Briefu. Czy jest to dozwolone?

Moge oczywiscie zarejestrowac na stale na siebie auto pod swoim adresem, ale zeby go zarejestrowac w Polsce wymagane jest "zaswiadczenie o wyrejestrowaniu", ktore moge tylko uzyskac posiadajac oba dokumenty rejestracyjne (ktore musialabym oddac mamie zeby mogla jezdzic autem). Czy moze jezeli zarejestruje samochod na siebie to moge przekazac jej dokumenty i ona na podstawie umowy kupna-sprzedazy podpisanej ze mna moze go sama w Polsce wyrejestrowac??

W zwiazku z tym nie za bardzo widze w jaki sposob ktos moze kupic dla drugiej osoby auto?
Prosze serdecznie o wszelkie komentarze! Polska biurokracja jest dla mnie przerazajaca i jestem zupelnie zgubiona...

Ostatnia edycja:
Powrót