kupno działki na licytacji komorniczej - dalsze kroki

• Autor wątku Autor wątku Avien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Niedawno brałem udział w licytacji komorniczej działki budowlanej i ją wygrałem. Pieniądze zostały zapłacone i czekam obecnie na otrzymania potwierdzenia tego faktu.
Planuje w pierwszej kolejności wystąpić o wykreślenie wpisów o wszczęciu egzekucji. Ale mam problem, ponieważ nie wiem co zrobić dalej...
Gdzie powinien zgłosić nabycie tej działki ? Do gminy? Do jakiego działu się to zgłasza?
Z czego rozumiem nie będę miał również księgi notarialnej, więc w jaki sposób mogę potwierdzić w gminie, że jestem właścicielem tej działki?

Dalszym krokiem prawdopodobnie będzie jej sprzedaż, więc tutaj znowu chciałbym zapytać jakie dokumenty muszę mieć abym mógł ją sprzedać?

Pozdrawiam

Nieruchomość nie ma założonej Księgi Wieczystej?

Posiada założoną księgę. Jest ona dostępna w sądzie.

Przepraszam, ale jestem bardzo zielony w tych sprawach.

O wykreślenie wpisów w KW wystąpi komornik. Pan, po uprawomocnieniu postanowienia o stwierdzeniu nabycia nieruchomości, bedzie mógł wpisać się, jako nowy właściciel, do księgi wieczystej. Na podstawie tego wpisu, bedzie Pan mógł pózniej sprzedać tą nieruchomość.

lokata napisał:
O wykreślenie wpisów w KW wystąpi komornik
Czy aby na pewno ?Na jakiej podstawie ?
Zwracam uwagę, iż mówimy o sprzedaży nieruchomości.

Rozumiem. I potem wziąć odpis jako dowód posiadania praw do działki? Naprawdę tylko tyle jest potrzebne abym mógł ją potem sprzedać?

Czy po kupnie powinien kogoś informować o tym? Np. Gminę aby mogli policzyć podatek?

Naprawdę tylko tyle jest potrzebne abym mógł ją potem sprzedać?
Myślisz od końca. Na razie to tylko zapłaciłeś wylicytowaną kwotę. Nie ma jeszcze prawomocnego przysądzenia własności. Jak dłużnik jest kuty na 4 łapy, to sprawę wydania przeciągnie na długie lata. Będzie wszystko skarżył.

Dobrze, a jakie są dalsze kroki w przypadku prawomocnego przysądzenia własności? Jak już staję się oficjalnym właścicielem?

lokata napisał:
Art. 924 par.2 kpc?
Mam wątpliwości.
Jeżeli przejrzysz komentarze do tego artykułu to wszyscy stoją na stanowisku, iż celem tego przepisu jest przywrócenie stanu sprzed zajęcia. Czyli aby na nieruchomości dłużnika nie widniały wpisy o egzekucji która nie jest prowadzona i nie odstraszały wierzycieli.
W przypadku sprzedaży nieruchomości komornik nie wydaje w sumie żadnego postanowienia kończącego egzekucję. Może być wydane postanowienie ustalające koszty egzekucyjne które będą uwzględnione w planie podziału. Sporządza projekt planu lub na nowych zasadach plan podziału kwoty z nieruchomości.
Nie widzę też opcji kogo miałby obciążać koszt wykreślenia. Komornika ? Na jakiej zasadzie? Wierzyciela ? brak podstaw? Dłużnika ? Nieruchomość nie jest już jego własnością i nie jest to koszt niezbędny do prowadzenia egzekucji.
Według mnie o wykreślenie ostrzeżenia, podobnie jak innych wpisów występuje nabywca nieruchomości.
Avien napisał:
jakie są dalsze kroki w przypadku prawomocnego przysądzenia własności?
Standardowe. Urząd Skarbowy i PCC, gmina i zgłoszenie o nabyciu nieruchomości, a jeśli są podłączone media to zgłoszenie do dostawcy i podpisanie umowy.

Witam ponownie,
otrzymałem listownie informację o prawomocnym przysądzeniu własności (najwyraźniej dłużnik nie chciał tego przeciągać).

Rozmawiałem z komornikiem i powiedział, że ja muszę wystąpić o wykreślenie tych wpisów. W zasadzie już złożyłem wniosek o wpis w księdze wieczystej, w którym jest dopisanie mnie jako właściciela oraz usunięcia poprzednich wpisów.

Gdzie mogę znaleźć informację jak powinno się wypełnić PCC (czy dobrze rozumiem, że chodzi tutaj o PCC-3)? Przejrzałem trochę google i jak na razie znalazłem taką z samochodem.

Chcę wystąpić jeszcze o pełny odpis księgi wieczystej i jechać z nim do gminy.

Czy są jakieś obostrzenia z możliwą sprzedażą tej działki? Np. Czy muszę trzymać ją n lat aby nie musieć zapłacić jakiegoś podatku? (chcę ją spieniężyć i za te pieniądze kupić mieszkanie).

Pozdrawiam i dziękuję.

Powrót