kupno mieszkania w goerlitz

• Autor wątku Autor wątku Rafalek266
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafalek266

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam obywatelstwo niemieckie wraz z córką. Planujemy coś kupić w goerlitz bo ceny mieszkań są atrakcyjne. Nie mogę wynająć bo nie dostanę dopłaty do mieszkania ponieważ mam niewielki dom w polsce, którego nie mogę sprzedać.Zdecydowaliśmy zainwestować. Żona pracuje w polsce i dopóki nie znajdzie czegoś tam to będzie pracować dalej. Córka 16 lat chce iść do niemieckiego gimnazjum. Ja w tej chwili szukam pracy. Jakie zasilki nam się należą aż nie znajdę pracy? Myślę tu o sobie i córce, bo żona pracuje w polsce, choć też będzie tam zameldowana.

Przy jakiejkolwiek pomocy socjalnej konieczne jest zupełne i zgodne z prawdą ujawnienie posiadanego majątku. Jeśli planowany jest zakup nieruchomości (mieszkania lub domu), to należy przypuszczać, że w posiadaniu są znaczne środki pieniężne. Tego faktu nie wolno zataić pod groźbą odpowiedzialności karnej, a decyzja o przyznaniu jakiegokolwiek rodzaju pomocy socjalnej będzie uzależniona także od faktu posiadania tych środków.

Ale chyba zasiłek dla bezrobotnych i kindergeld by były?

Jak nie pracowales w Niemczech, to nawet z niemieckim obywatelstem nie nalezy ci sie "zasilek dla bezrobotnych" (ALG1), bo ten przysluguje tylko osobom, ktore przepracowaly w Niemczech minimum 1 rok. W rachube wchodzi tylko tzw. socjal (ALGII), ale ten przyznawany jest tylko osobom, ktore nie maja zadnego wlasnego majatku. Jak kupisz mieszkanie, to znaczy, ze majatek masz. Poza tym socjal naliczany jest od gospodarstwa domowego, wiec jak zona pracuje, to jej zarobki zostana uwzglednione jako dochody. I zastanow sie z tym Görlitz, bo ty nie pierwszy, ktory sie tam pcha z obywatelstwem niemieckim, a tam neonazistowska NPD ma duze poparcie w spoleczenstwie, i nawet paszport niemiecki ci nie pomoze na negatywne nastawienie ludnosci wobec takich imigrantow.
A i urzedy w Görlitz sa podobno wybitnie nieprzyjazne osobom z Polski, nawet takim z obywatelstwem, nawet na tym forum ktos z obywatelstwem opisywal, jak byl szykanowany przez urzednikow w Görlitz, bo wykorzystywali wszystkie tricki administracyjne, zeby odmowic, co tylko mozna bylo odmowic. Wiec dobrze sie na tym zastanow

Pogodnik
I zastanow sie z tym Görlitz, bo ty nie pierwszy, ktory sie tam pcha z obywatelstwem niemieckim, a tam neonazistowska NPD ma duze poparcie w spoleczenstwie, i nawet paszport niemiecki ci nie pomoze na negatywne nastawienie ludnosci wobec takich imigrantow.
A i urzedy w Görlitz sa podobno wybitnie nieprzyjazne osobom z Polski, nawet takim z obywatelstwem, nawet na tym forum ktos z obywatelstwem opisywal, jak byl szykanowany przez urzednikow w Görlitz, bo wykorzystywali wszystkie tricki administracyjne, zeby odmowic, co tylko mozna bylo odmowic.

Nie opowiadaj bajek te fakty nie mają miejsca -jak by tak było nie było by tak dużo samochodów na Polskich tablicach pod domami na które nikt nie zwraca uwagi.

Pogodniak ma rację mieszkam w Görlitz od roku, to co się tutaj z Polakami wyrabia to można spokojnie nazwać neofaszyzmem. Tyle problemów robili w urzędach, tłumacz nawet nie pomagał. Obecnie myślimy żeby wyprowadzić się do innego miasta. Mieszkania atrakcyjne Ale co z tego jak miasto ochydnie nastawione do Polaków.

Normalny26
CYTAT
Co Państwo mogli byście doradzić.
Witam, jestem żołnierzem zawodowym służby kontraktowej(szeregowym )Kontrakt kończy mi się w styczniu. Otóż od ponad miesiąca walczę z chorobą stawów kolanowych po urlopie poszedłem na tydzień czasu zwolnienia lekarskiego gdyż musiałem zrobić zastrzyki które pomagały mi chodzić przepisał mi je ortopeda. W trakcie zwolnienia chorobowego zadzwonił do mnie mój kapitan i powiedział że będzie to się wiązało z nie przedłużeniem kontraktu , po tygodniu pojechałem do pracy gdzie potraktowali mnie naprawdę karygodnie ale mniejsza z tym. Od miesiąca siedzę na l4 ponieważ miałem złamaną rękę i w czasie trwania l4 koledzy z pracy informowali mnie że oficer publicznie oznajmił że jak tylko wrócę do pracy przydzieli mi karę pieniężną za (obojętnie co, coś tam znajdzie). Później dowiedziałem się ze napisali jakiś wniosek o wstrzymanie wypłaty. Ponieważ dalej nie mogę się ruszać, kontynuujemy wraz z ortopeda kuracje gdzie same zastrzyki kosztują 800zł za 2 ampułki, chodzę w aparatach do stabilizacji stawu koszt 200 zł do tego zestaw suplementów dieta. Mam żonę, syna i drugie dziecko w drodze. Zbieram całą dokumentację choroby w razie komisji wojskowej. Gdyby nie te groźby to nawet powiedział bym ortopedzie żeby mi nie wystawiał zwolnienia i chodził bym w tych aparatach dalej zdzieral stawy. Wyskoczyły mi na plecach białe plamy zdaniem lekarza jest to bielactwo choroba na tle nerwowym. Gdyby nie rodzina nie wiem co bym zrobił, proszę o poradę o co kolwiek. Nie mam siły do życia.
Co Państwo mogli byście doradzić.
Bhp, kodeks pracy tam gdzie byłem to w zimę przy - 20 musiałem w garażu bez ogrzewania na kocach pod samochodem kręcić i rozpuszczalnikiem czyścić podwozie z zaciekow żeby samochód przegląd przeszedł. Lepiej było na zewnątrz Ale tam nie było co robić więc lepiej było robić. Chodziłem z watą w uszach bo codziennie zatoki mnie bolały i jeszcze usłyszałem z tego powodu że do wojska się nie nadaje. Takiego miałem super dowódcę. wiem o tylu skandalach nie do pomyślenia że można by książkę napisać. Tam gdzie zaczyna się wojsko niema prawa i bhp i logiki też niema. Są za to układy i znajomości.

W wojsku ci było żle więc uciekłeś do Niemiec bez obywatelstwa dlatego te narzekania.
Takich jest tu na pęczki

Powrót