Kupno mieszkania z licytacji a hipoteka

• Autor wątku Autor wątku jurban
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jurban

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Przymierzam się do kupna mieszkania z licytacji komorniczej po upadłym deweloperze. Problem polega na tym, że na mieszkaniu ciąży hipoteka na ponad 50 milionów złotych, założona przez bank.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić o co tu chodzi? Czy kupując to mieszkanie wpakuję się w 50 mln długu?
Z góry dziękuje.

Po skutecznej licytacji hipoteka wygaśnie bez względu na to w jakiej części zostanie z tej licytacji zaspokojona.

OK, dziękuje.
Jeszcze jedno pytanie. W regulaminie przetargu znalazłem taki punkt:

Oferent, którego oferta zostanie wybrana, zobowiązany jest w nieprzekraczalnym terminie 2 miesięcy od dnia wybrania oferty zawrzeć umowę sprzedaży, w formie aktu notarialnego, a całą zaoferowaną kwotę zobowiązany jest wpłacić najpóźniej na dwa dni przed podpisaniem umowy sprzedaży, przy czym decyduje data wpływu środków na rachunek wskazany przez syndyka;

Czyli nie dość, że muszę zapłacić za mieszkanie zanim podpiszę umowę, to jeszcze nie mam nic do powiedzenia w sprawie jej treści? Syndyk może sobie wpisać tam co mu się podoba, a ja muszę ją podpisać, albo stracę wadium.
Dobrze to rozumiem?

Maksymalnie upraszczając to TAK. Syndyk działa na podstawie postanowień sędziego komisarza dlatego nie wpisuje co mu się podoba tylko zgodnie z postanowieniem xxx....

Powrót