Kupno motoroweru z ukrytymi wadami

• Autor wątku Autor wątku potok555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

potok555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, zakupiłem motorower, który posiadał ukryte wady, które wyszły na jaw dopiero po podpisaniu umowy. Wada ta nie jest byle jaka, bo to jest potrzebny cały remont silnika. Koszt takiego remonty to ok 600zł. Również niesprawna jest pompa hamulcowa, której koszt wynosi 50zł.

Dodam, że w umowie jest, że zapoznałem się ze stanem technicznym pojazdu i go akceptuję. To mnie właśnie martwi.

Dodam jeszcze, że sprzedający zapewniał mnie, że wszystko jest w porządku.
Jest jeszcze problem, że w umowie jest napisana zaniżona kwota, której zwrot w żadnym wypadku mi nie odpowiada

Ostatnia edycja:
potok555 napisał:
wady, które wyszły na jaw dopiero po podpisaniu umowy
należało je ujawnić przed podpisaniem umowy
potok555 napisał:
sprzedający zapewniał mnie, że wszystko jest w porządku
jak to udowodnisz, jest takie zapewnienia w umowie?
potok555 napisał:
w umowie jest napisana zaniżona kwota, której zwrot w żadnym wypadku mi nie odpowiada
Podpis pod umową oznacza co innego
potok555 napisał:
zakupiłem motorower, który posiadał ukryte wady
ukryte raczej nie były i dlaczego "posiadał"?

Dobra, posiada :) Ukryte były, bo potrzebna jest praktycznie cała kapitalka i tłok puchnie, a żeby to wykryć to trzebaby było przejechać większą trasę, a nie było takich warunków.
Pompę hamulcową też zataił, bo prezentując, że działa najprawdopodobniej wrzucił bieg, żeby zaprezentować, że tył hamuje.
Potwierdzić to, że mnie zapewniał, że wszystko w porządku mogą tylko moi rodzice

Ostatnia edycja:
potok555 napisał:
Jest jeszcze problem, że w umowie jest napisana zaniżona kwota, której zwrot w żadnym wypadku mi nie odpowiada

Czym się kierowałeś, że została wpisana niższa kwota?

Żeby uniknąć płacenia podatku :)

Czyli postąpiłeś niezgodnie z prawem, a teraz przychodzisz po pomoc na forum prawne? :)
Jak zatem udowodnisz, że zapłaciłeś wyższą kwotę, i jak to umotywujesz przed urzędem, przed którym może wylądować sprawa?

Ostatnia edycja:
Dobra, temat do zamknięcia :)

Powrót