Kupno na aukcji Allegro przez opcję KUP TERAZ

• Autor wątku Autor wątku Grzewlod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzewlod

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Dokonałem na aukcji allegro zakupu przyczepy podłodziowej za kwotę 2600 zł przez opcję kup teraz. Sprzedawca odmówił mi wydania sprzętu odpisując mi, że sprzedał przyczepę poza aukcją co jest zabronione. Cena za jaką kupiłem przyczepę była ceną rynkową więc nie jakąś tam okazją. Zgłosiłem sprawę do allegro o praktyce prowadzonej przez sprzedawcę. Odpisali mi cytuję :

Kategoria "Motoryzacja > Inne pojazdy i łodzie" ma charakter ogłoszeniowy. Oznacza to, że kliknięcie "kup teraz" nie jest wiążącym zawarciem transakcji i nie zobowiązuje do niczego żadnej ze stron.

Są to jawne kpiny ze strony serwisu allegro. Wynika z tego, że każdy sprzedawca może oszukiwać ludzi w świetle bzdurnego prawa. Jestem oburzony taką praktyka i chcę wnieść sprawę do sądu. Proszę Państwa o opinie czy warto walczyć o swoje czy to będzie walka z wiatrakami.
Dodam jeszcze, że jest to doświadczony sprzedawca i po raz drugi zastosował taką praktykę co widać po jego negatywnym komentarzu który przeczytałem po aukcji.
Podaję link do aukcji :
Przyczepa podłodziowa ocynkowana, resor (6746532128) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem jeśli się za coś pobiera opłaty w serwisie allegro to się za coś odpowiada.
To może niech się nazwą serwisem informacyjnym, reklamowym a nie aukcyjnym.

To jest twoje zdanie, i masz do niego prawo.
Masz także prawo nie korzystać z portalu, jeśli nie akceptujesz jego regulaminu. W regulaminie, którego znajomość potwierdziłeś i zaakceptowałeś jego warunki opisano co i jak. Pretensje kieruj do siebie.

W regulaminie również jest napisane, że od oferty sprzedaży można odstąpić jeśli uległa zniszczeniu lub ją skradziono. Regulamin jest nie ścisły. Zapytam może inaczej czy są na forum osoby które dochodziły swoich prawa w podobnej sprawie i jakie były tego efekty ?
Pozdrawiam

Dziękuję za informację w sprawie regulaminu, ale chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś dochodziły w praktyce swoich prawa w podobnej sprawie i jakie były tego efekty.
Pozdrawiam

Sadze, ze drugiego mozga walczacego z wiaatrakami w imie idei, ktora jest bzdurna nie znajdziesz.

Jeszcze raz dziękuję za uwagi. Proszę jednak o merytoryczne odpowiedzi w temacie.
Pozdrawiam

Odpowiedź już dostałeś.
Nie zawarłeś żadnej umowy sprzedaży i nie masz podstaw, żeby czegokolwiek się domagać.

Może źle zadałem początkowe pytanie ale zależy mi na kontakcie z osobą która próbowała dochodzić swoich praw w praktyce. Ja z prawnikiem już mam pewien pomysł jaki dochodzić swoich praw ale chciałbym nawiązać kontakt z osobą która w sądzie dochodziła swojego prawa bez względu na to jaki był wyrok.

Nie żartuję. Nic więcej publicznie nie dopowiem w tej sprawie do momentu jej zakończenia. Teraz czeka tylko na kontakt z osobą która miała podobną sprawę.
Pozdrawiam

Powrót