Kupno na Ebay, sprzedaż na Allegro.

• Autor wątku Autor wątku damianns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damianns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich użytkowników z racji, że to mój pierwszy post na tym forum.

Od razu chciałbym uzyskać od was poradę prawną.

Otóż planuję kupować odzież (i być może obuwie) za pośrednictwem portalu Ebay (z poza UE, najczęściej z Chin), a następnie sprzedawać ten towar w Polsce za pośrednictwem Allegro. Dodam, że jestem 18-latkiem, nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej, nie posiadam NIP. Czy w moim przypadku będę musiał otwierać działalność gospodarczą? Odprowadzać VAT, czy inne składki? Nie wystarczy samo cło uiszczane przy imporcie tej odzieży do Polski?

Mam jeszcze jedno pytanie. Co jeśli okazałoby się, że mimo zapewnień sprzedawcy z Ebay jego towar (który ja będę sprzedawał w Polsce) nie jest jednak oryginalny?

Bardzo proszę o możliwie najszybszą odpowiedź,
pozdrawiam.

[cytat="damianns":3tft7oqm]
Od razu chciałbym uzyskać od was poradę prawną.[/cytat:3tft7oqm]
Należało najpierw przeczytać nasz regulamin.:
[cytat:3tft7oqm]§ 2. 1. ForumPrawne.org nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie platformą, dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć.
2. Użyte na stronach serwisu ForumPrawne.org zwroty "porady prawne" i "pomoc prawna" powinny być interpretowane tożsamo i być traktowane jako wsparcie w problemach związanych z prawem. Nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.

§ 3. Prezentowane na forum poglądy, opinie i odpowiedzi na pytania prawne mają jedynie charakter informacyjny i pomocniczy i nie powinny być traktowane jako wiążące kogokolwiek.[/cytat:3tft7oqm]

Pisząc "porada prawna" miałem na myśli pomoc, informację, a zwracałem się do użytkowników, nie administracji (tudzież moderacji), chociaż nie pogardziłbym ich życzliwością. Prośba wciąż aktualna.

Powrót