Kupno nieprzerejestrowanego auta od Ukraińca POMOCY

• Autor wątku Autor wątku m.osiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.osiak

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Przez ponad pół roku poluję na określony samochód, wszystko co oglądałem do tej pory, to szroty.
W nocy znalazłem auto. Wg opisu "wsiadać i jechać"- salon PL, serwisowany i naprawiany na bieżąco (faktury), etc.. Rynkowa wartość 16-20 tys. zł, cena do wzięcia 11 tys. zł + ma gaz i dwa komplety kół, więc wartość do góry.
Jedyny minus, że auto stoi kilkaset km ode mnie.
Zadzwoniłem z samego rana, umówiłem brata (studiuje w tym samym mieście) na oględziny. Wad się nie dopatrzył, miernikiem mierzył i nic.
Okazja? Tu zaczynają się schody...

[DO RZECZY...]

Samochodem jeździ Ukrainiec, kupił go w Czerwcu. Rzekomo kończy się OC, na Niego wyliczyli ponad 3000zł i to jest powód sprzedaży- nie wnikam.

Auta nie zarejestrował na siebie. Ma dokumenty (dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, OC) i umowę na siebie z poprzednimi właścicielami, z którymi (niby) ma kontakt.
Trochę mnie to zbiło z tropu, bo cena i auto super, tylko czy auto zarejestruję bez problemu? Co ewentualnie potrzebuję do rejestracji oprócz umowy z nim?

Nie chcę wtopić pieniędzy na auto, które będzie nadawało się tylko na ozdobę podwórka, a z drugiej strony ciężko o taki samochód w takim stanie i z taką historią i ciężko mi odpuścić...
POMOCY!

Powrót