Kupno nieruchomości, a sprawdzanie przez urząd skarbowy.

• Autor wątku Autor wątku Kiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry. Mam pytanie o zakup nieruchomości (działka) i o możliwe działania US.
Działka kupiona została w lipcu 2020 roku. Do kiedy urząd może zgłosić się w kwestii wartości działki lub źródeł finansowania ?
Bo z tego co rozumiem to przez 5 lat od końca roku kiedy nastąpił obowiązek podatkowy. Czyli jak rozumiem, obowiązek podatkowy nastąpił w 2020 (PCC u notariusza) czyli do końca 2025 roku?
Bo w przypadku PIT to jest rok dłużej ?
Z góry dziękuję

To Urząd ma sie zglosic nie Ty? Przez piec lat znaczy do pieciu lat a nie w piątym roku. Teraz mamy juz 2026 rok, Napisz co chesz osiądnąc ?

pionek1407 napisał:
To Urząd ma sie zglosic nie Ty? Przez piec lat znaczy do pieciu lat a nie w piątym roku. Teraz mamy juz 2026 rok, Napisz co chesz osiądnąc ?
Kupując jakaś nieruchomość, tak jak wyżej działkę notariusz pobiera podatek PCC i zgłasza taką transakcję do US.

I urząd może do pięciu lat zakwestionować wartość tej nieruchomości ale też może spytać o źródło finansowania (tzn nieujawnione źródła) jeśli np nie pracuje się legalnie albo ma się niskie zarobki. I to jest jasne i to wiem
Chodziło mi o to do ilu lat i od kiedy licząc US może się o takie rzeczy "upomina" czy skontrolować :) bo np za podatek PIT urząd ma 5 lat podatkowych ale to się liczy od końca roku, w którym nastąpił obowiązek płatności PIT czyli zawsze rok następny.
A chodzi mi o kupno nieruchomości jak to wygląda z szacowaniem wartości i ze źródłami finansowania jej :)
Po prostu chce się dowiedzieć jak to zwyczajnie działa bo nie rozumiem mocno tych przepisów i jak liczyć daty. A np wypadaiec jakaś dokumentację w razie gdyby US chciał podważyć cenę (no zdjęcia, że działka jest wąska, długa, bez dojazdu itp)

jesli faktycznie minelo 5 lat to jest szansa ze bedzie spokoj , ale te przepisa mogly tez ulec jakims zmianom. Najczestrze kontrole sa jesli za mieszkanie bylo placone dotowka, a dochody na koncie byly niskie. Powodzenia.(y)

Chyba minęło 5 lat. Licząc od daty zakupu działki. Kupiona została w czerwcu 2020 roku. Czyli rozumiem, że roszczenie z tytułu źródła finansowania jak i ceny działki przedawniły się 1 stycznia tego roku ?

Powrót