Kupno nieruchomości a zadłużenie jednego ze współwłaścicieli

• Autor wątku Autor wątku maniek146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek146

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Jestem zainteresowany kupnem nieruchomości posiada ona 4 właścicieli którzy mają po 1/3 - dwie osoby mają po 1/3 a kolejne dwie po 1/4. Wczoraj od obcej osoby dowiedziałem się, że jeden z właścicieli ten który ma 1/3 od dawna ma spory dług alimentacyjny od ponad 15 lat. w Księgach wieczystych nie ma żadnej adnotacji komorniczej wszystko jest czyste, komornik nie prowadzi żadnego postępowania z tej nieruchomości ale trochę mnie to zmartwiło bo notariusz wspomniał, że fundusz alimentacyjny może wnieść skargę pauliańską. Jestem osobą obcą dla sprzedających. Cena za nieruchomość jest rynkowa. Wszyscy współwłaściciele oprócz tej jednej osoby która ma dług alimentacyjny chcą przelewy na konto a ta jedna osoba chce gotówkę (przelew absolutnie nie wchodzi w grę). Czy faktycznie szansa na wniesienie takiej skargi i jej wygrania w tym konkretnym przypadku jest bardzo realna na tyle żeby odpuścić tą nieruchomość?

Z góry bardzo dziękuje.

maniek146 napisał:
Jestem osobą obcą dla sprzedających. Cena za nieruchomość jest rynkowa. Wszyscy współwłaściciele oprócz tej jednej osoby która ma dług alimentacyjny chcą przelewy na konto a ta jedna osoba chce gotówkę (przelew absolutnie nie wchodzi w grę).
To gdzie tu wg. notariusza pokrzywdzenie wierzycieli przez czynność prawną? Skoro dłużnik otrzymał ekwiwalent za zbyty przedmiot majątku to jak dla mnie nie ma mowy o skardze pauliańskiej, która ma przeciwdziałać sytuacji gdy dłużnik wyzbywa się majątku nie otrzymując realnego ekwiwalentu. Natomiast z Pana punktu widzenia zapłata gotówką może być uznana za pomocnictwo z art. 300 k.k. skoro ma Pan już świadomość sytuacji tego współwłaściciela.

Powrót