Kupno nieruchomości a zaległe podatki sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku ktos999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktos999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,
Jakiś czas temu kupiłem mieszkanie w którym zarejestrowana była działalność gospodarcza. Proces finalizacji transakcji trwał kilka miesięcy. Przed podpisaniem umowy przedwstęnej poprosiłem o zaświadczenie o braku zaległości z zus i us. Na tym zaświadczeniu zaległości nie było. Zbagatelizowałem to i przed podpisaniem aktu notarialnego (który miał miejsce kilka miesięcy później) nie poprosiłem o takie zaświadczenie. Pytanie co mi tak naprawdę grozi i czy mógłbym jakoś sprawdzić, czy faktycznie nie ma zaległośc (tak, żeby lepiej spać) ?

Mozesz to sprawdzic tylko za dobrowolną zgodą byłego wlasciciela jezeli dostarczy ci nowego zaswiadczenia.

Jezeli rzeczywiscie by nagle mial miec gigantyczne dlugi w momencie gdy dochodzilo do sprzedazy to mozna uznac, ze dzialal na niekorzysc wierzycieli (no chyba, ze ze sprzedazy ich splacil) i w ramach skargi paulianskiej uniewaznic te sprzedaz.

szczególnie mnie interesują zaległości podatkowe z działalności gospodarczej, które potencjalnie przechodzą na nabywcę

jest artykuł 112 ordynacji podatkowej:
"Art.112.§1. Nabywca przedsiębiorstwa lub zorganizowanej części przedsiębiorstwa odpowiada całym swoim majątkiem solidarnie zpodatnikiem za powstałe do dnia nabycia zaległości podatkowe związane zprowadzoną działalnością gospodarczą, chyba że przy zachowaniu należytej staranności nie mógł wiedzieć otych zaległościach."

Czy takie mieszkanie, które było majątkiem prywatnym można zaliczyć do majątku przedsiębiorstwa? czy może wyłącznie wtedy, kiedy było wciągnięte do ewidencji środków trwałych ?

Chociaż znalazłem taki artykuł: https://podatki.gazetaprawna.pl/art...wo-podatkowe-transakcji-nieruchomosciami.html

no i to mieszkanie nie była ich własnością przed 2009.

Więc już sam nie wiem... czy mam się czego obawiać...

Ostatnia edycja:
Powrót