M
Mintaka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam, stałam się nieszczęśliwą posiadaczką samochodu, który według zapewnień sprzedającego - osoby prywatnej (i w ogłoszeniach, i w poprzedzającej rozmowie telefonicznej) zapewniał, że samochód jest w technicznie bardzo dobrym stanie, bezwypadkowy, "siadać i jechać". Podpisałam umowę, wpłaciłam kwotę... i następnego dnia okazało się, że miałam szczęście, że do domu dojechałam. Samochód po wypadku, wymienione drzwi, silnik wbrew zapewnieniom nie jest po remoncie, a tylko po dokładnym czyszczeniu, najważniejsze: samochód ma podłogę z pianki budowlanej...
Czy mogę zgłosić popełnienie przestępstwa z art. 160 Kk - Świadome narażanie na utratę zdrowia lub życia (świadome, gdyż przy sprzedaży obecny był znajomy mechanik sprzedającego) oraz z art. 286 Kk? Czy mogę na podstawie powyższego unieważnić umowę kupna-sprzedaży (oświadczenie o unieważnieniu umowy k-s?) i jak starać się o zwrot pieniędzy? Polubownie załatwić się tego nie da - sprzedawca nie odbiera telefonów.
Czy mogę zgłosić popełnienie przestępstwa z art. 160 Kk - Świadome narażanie na utratę zdrowia lub życia (świadome, gdyż przy sprzedaży obecny był znajomy mechanik sprzedającego) oraz z art. 286 Kk? Czy mogę na podstawie powyższego unieważnić umowę kupna-sprzedaży (oświadczenie o unieważnieniu umowy k-s?) i jak starać się o zwrot pieniędzy? Polubownie załatwić się tego nie da - sprzedawca nie odbiera telefonów.