Kupno samochodu a umowa OC byłego właściciela

• Autor wątku Autor wątku aczytowazne94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aczytowazne94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry,
Otóż mam problem z kupionym przeze mnie autem. Około 3 tygodnie temu zakupiłem auto, sprzedawca zapewnił mnie, że ubezpieczenie obowiązuje rok, lecz zgubił potwierdzenie i podał mi tylko numer polisy. Jak się dziś okazało, ubezpieczenie faktycznie jest na rok, lecz ten Pan nie poinformował mnie, że jest ono płatne w 11 ratach i niestety jest to koszt kilkuset złotych więcej niż spodziewałem się przy kupnie. Nie wiem, czy jest szansa na ugranie czegokolwiek w tej sprawie? Czy raczej stoję na straconej pozycji, bo nie upewniłem się należycie o sytuacji?

Cóż, jeśli istnieje taka możliwość, to zwrot części zapłaconej kwoty, gdyż sprzedający wprowadził mnie w błąd, tylko nie wiem, czy mam na to jakiekolwiek szanse?

A masx w umowie informacje ze polisa OC jest w calosci oplacona?

Niestety nic nie wpisywałem, mam jedynie 2 świadków na to, że sprzedający mówił, iż polisa jest na rok, nie wspominając nic o płatności ratalnej.

to niestety nic nie ugrasz. Od dnia zakupu jesteś odpowiedzialny za polisę

No trudno, dzięki za info :)

nauczka na przyszłość abyś sprawdzał dokładnie polisę przed zakupem i nie wierzył sprzedawcom na słowo.

Ale przeciez facet mu nie powiedzial ze polisa jest oplacona w calosci....

Zamiast grać w grę na komputerze ludzie korzystajcie ze stron informacyjnych UFG i innych dla własnego dobra.

ParagrafDO napisał:
Zamiast grać w grę na komputerze ludzie korzystajcie ze stron informacyjnych UFG i innych dla własnego dobra.

wytłumacz geniuszu co w jego przypadku zobaczysz na stronach UFG i innych...?

Czy jak się dzwoni do ubezpieczyciela i poda numer polisy można uzyskać informacje czy polisa jest opłacona? Czy mogą wymagać podania jeszcze jakiś danych (nr rejestracyjny, VIN, data produkcji, imię i nazwisko właściciela itp)?

może być problem
Najprościej jest żądać od sprzedawcy przekazania całej polisy, nie papierka w dowodzie tylko normalnej polisy na której są wszystkie informacje czy jest opłacona, czy płatność w ratach itd.

Powrót