kupno samochodu a wady ukryte

• Autor wątku Autor wątku lucerna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucerna

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam serdecznie
Kilka dni temu kupiłam auto z komisu. W umowie sprzedaży Komis wystawił fakturę wraz z inf. cytuję : "Kupujący przeprowadził jazdę próbną, zapoznał się ze stanem technicznym i prawnym pojazdu i nie wnosi żadnych zastrzeżeń. Samochód nie podlega gwarancji ani zwrotowi. "
Aktualnie po kilku dniach samochód nie odpala. Jakie przysługują mi prawa w razie stwierdzenia tzw. wady ukrytej np. zużytego akumulatora, uszkodzonego rozrusznika czy pompy ? Czy przy tak sformułowanym zapisie mam jakieś szanse na odzyskanie kosztów naprawy ? Oczywiście komisant zapewniał , że auto jest bez uszkodzeń. I czy obejmuję mnie rękojmia z tytułu zakupu ?
Bardzo dziękuje za odpowiedź.

O ile nie ma zapisu o wyłączeniu rękojmi to możesz z niej skorzystać.
Nie naprawiaj, złóż reklamację sprzedawcy z roszczeniem naprawy.

Cele prywatne. Dziekuje za odpowiedż. Jutro wizyta u elektryka , może tylko akumulator.

Acha, udało się odpalić ale po mocnym dociśnięciu sprzęgła. Podobno to wada fabryczna yarisek, no ale przez te kilka dni nie było problemow, więc zobaczę co powie fachowiec . Pozdrawiam

mod: połączyłem posty napisane w odstepie 3 minut. Używaj 20 minutowej edycji

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lucerna napisał:
czy obejmuję mnie rękojmia z tytułu zakupu ?
Tak i możesz reklamować wszystkie wady jakich samochód w tym wieku i o takim przebiegu mieć nie powinien chyba, że sprzedawca powiadomił Cię o nich na piśmie.

Powrót